Iohannistól először Viorel Iuga baptista lelkész követelte, hogy nyilvánosan álljon “a kereszténység, a család és a normalitás” oldalára, mert ellenkező esetben leváltják. A román elnök, akit egy sajtóértekezleten szembesítettek Iuga felszólításával, kitérő választ adott, de szász evangélikus származására utalva megjegyezte: nemzeti és vallási kisebbségiként a tolerancia híve.
A Koalíció a családért nevű szervezet és a román ortodox egyház patriarchátusa is további magyarázatot kért Iohannistól arra, mit értett az alatt, hogy “hibás a vallási fanatizmus és az ultimátumszerű felszólítások útját járni”. Mindkét közlemény arra hívja fel az elnök figyelmét, hogy kijelentését sokan úgy érthetik: nem a baptista lelkész fenyegetőzését, hanem magát a polgári kezdeményezést bélyegezte meg “ultimátumként” és “vallási fanatizmusként”.
A Koalíció a családért emlékeztette Iohannist: több mint hárommillió ember írta alá azt az alkotmánymódosító kezdeményezését, amelyben azt követelik, hogy az alaptörvény “egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságaként” határozza meg a családot (a jelenlegi alkotmány “házastársakat” említ), és a polgári kezdeményezés szabályos voltát már az alkotmánybíróság is megerősítette.
“Egy ilyen támogatottságú társadalmi kezdeményezést vallási fanatizmusnak minősíteni demokrácia- és alkotmányellenes” – szögezte le a civil szervezet.
Rámutattak: a nemzetközi sajtó nemcsak a kezdeményezésükkel való nyílt szembefordulásként értelmezte Iohannis szavait, hanem összefüggésbe hozta azzal az egy hét múlva esedékes alkotmánybírósági döntéssel is, amely egy homoszexuális pár külföldön kötött házasságának romániai elismertetése ügyében várható.
A patriarchátus szerint egy alkotmánybíróság által megerősített polgári kezdeményezés, amelyet minden romániai keresztény egyház támogatott, semmiképpen nem lehet vallási fanatizmusnak vagy intoleranciának elkönyvelni – szerintük Iohanis megjegyzése csak a baptista lelkészre vonatkozhatott, de ezt mielőbb tisztáznia kell.
Romániában a parlament kétharmados többségének támogatása, valamint érvényes és eredményes népszavazás szükséges az alkotmánymódosításhoz. A Koalíció a családért azt szorgalmazza, hogy a decemberi parlamenti választással egy időben szervezzék meg a melegházasság tiltásáról szóló referendumot.
(MTI)