A Szebb Jövőért Magyar Önvédelem riportsorozatában azon a hazafiakat mutatja be, akik már jó néhány éve tevékenykednek a nemzeti oldalon és vállalják ezáltal a nagyobb nyilvánosságot.

Ők azok a hétköznapi hősök, akik már több éve a frontvonalon dolgoznak, vállalva az ezzel járó sorozatos konfrontálódást a tisztességes magyar emberek életét megkeserítő bűnözőkkel, a hatalom által rájuk uszított pribékekkel és gyakran a bíróságok előtt kötnek ki csupán, azért mert segítenek embertársaiknak. Ott állnak honfitársaik mellett a bajban, vállvetve társaikkal és gyakran a testi épségüket teszik kockára, mert hazafias kötelességüknek tartják megvédeni a magyar értékeket, a magyar emberek élethez való jogát és a magyar szabadságot. A jelen korban a legtöbb ember egész élete során nem hoz meg negyed annyi áldozatot hazájáért, mint amit ezek a derék magyar emberek hoztak meg az utóbbi néhány szűkös esztendő alatt.

A sorozatunk második riportját a Szebb Jövőért Magyar Önvédelem leghatékonyabban dolgozó települési egységének vezetőjével, Vajda Norberttel készítettük el, aki a szervezet Magyarbánhegyesi és Dél-Békés megyei vezetője is egyben.

– Mikor alakultatok meg és mi volt a kiváltó oka, hogy úgy döntöttél, illetve Magyarbánhegyesen úgy döntött néhány helyi lakos, hogy egy szervezett keretek között működő lakossági önvédelmi közösséget kell létrehozni?

– 2011 tavaszán alakultunk, egyébként már régebben terveztük. Három évvel ezelőtt  Magyarbánhegyes is azok közé a települések közé tartozott még, ahol a bűnözés, a közbiztonsági állapotok jelentős problémákat okoztak a település mindennapjaiban. Folyamatosak voltak a lopások, betörések, éjszakánként idegen autók jelentek meg a faluban. Gyakorlatilag a falunk egy átjáróház volt és a bűnözők egyik kedvenc célpontja. Viszont itt is  egy komoly tragédiának kellett megtörténnie ahhoz, hogy az emberek felébredjenek.
2011 áprilisában gyilkosság történt, egy kocsmárost vertek agyon a saját presszójában egy biliárd dákóval. Az elkövető nem helyi lakos volt.

– És mi történt a megalakulást követően? Mert azt tudjuk, hogy ez nem feltétlen elegendő a sikerhez. Viszont igaz, hogy gyakran egy ilyen megalakulás híre is visszatartó erő lehet a sötét alakoknak. 

– Egy magyarbánhegyesi Szebb Jövőért lakossági fórum után alakultunk meg, elég sok volt a jelentkező a településen, úgy 30 fő első hullámban. Persze nem ültünk ölbe tett kézzel a megalakulás után sem. Azonnal érzékelhető is lett a nappali jelenlétünk, illetve az éjszakai is, és az első bűnelkövető rendőri kézre adása sem váratott sokáig magára. Megjegyzem, hogy a csapat magja egy jól összeszokott baráti társaság volt, valamilyen szinten már összetartoztunk. Gyakran találkoztunk, így igazából csak ezeknek az összejöveteleknek a formáján kellett változtatni.

– A helyi lakosok hogy fogadták a megalakulásotok hírét? 

– Várakozással, figyelemmel, volt, aki közömbösen, a településünk jelenlegi polgármester-asszonya ellenségesen. Ő egyébként továbbra is rossz szemmel nézi a ténykedésünket, és ahol csak tud, megpróbál ártani nekünk – nem túl sok sikerrel. Magyarbánhegyes képviselő-testületének zöme egyébként elfogadja a helyi Szebb Jövőért szervezet jelenlétét. Megszavaztak nekünk anyagi támogatást is, csak a polgármester asszonynak, valamint a jegyzőnek köszönhetően nem kaptuk meg.

– Mekkora létszámmal vagytok jelen a településen?

– Magyarbánhegyesen harmincan vagyunk, de hozzám tartozik Medgyesegyháza, ott egy gazdálkodó Tóth János vezetésével 10 fő a helyi tagság, illetve a régióban még Pusztaföldvár az a település, ahol jelen vagyunk.

– Milyen gyakorisággal vagytok kint a magyarbánhegyesi az utcákon, vagy a határban?

– Minden nap. A viszonylag nagy létszámunknak köszönhetően öt társunk minden este szolgálatban van. Ami azt jelenti, hogy sétálnak, figyelnek, beszélgetnek, és ha látnak valami gyanúsat azonnal teszik a dolgukat. Bár mostanában elég unalmasak ezek a szolgálatok, mivel Magyarbánhegyesen manapság éjszaka nem történik semmi.

– Annak ellenére, hogy semmi jogszerűtlen tevékenységet nem végeztek, (mivel sétát és a nézést még nem tiltották be Magyarországon, illetve állampolgári jogon a bűnelkövetőket vissza lehet tartani a rendőrség kiérkezéséig) rendszeres látogatói vagytok a rendőrségi kihallgatószobáknak, a bírósági tárgyalótermeknek, illetve a TASZ (Társaság a Szabadság Jogokért) is elég intenzíven próbál fogást találni rajtatok.

– Ez így van. Számtalan eljárást indítottak ellenünk különböző vádakkal, mint például a jogosulatlan közbiztonság javító tevékenység végzése, csoportos garázdaság, közösség tagjai elleni izgatás, de eddig minden esetben megdőltek a vádak, legkésőbb a bírósági tárgyalóban. Mi tisztában vagyunk a hatályos törvényekkel és betartjuk azokat, így nehéz rajtunk fogást találni. Ráadásul ebben a témában egy nagyon képzett ügyvédnő, Dr. Ulrics Erika látja el a védelmünket. A TASZ pedig valóban buzgón vizsgálódik, de őket inkább hagyjuk, már a rendőrséget is feljelentették rasszizmus miatt.

– Igen fontos, hogy tisztában legyünk az állampolgári jogokkal, meg persze a kötelességeinkkel is. Szervezetünk egyébként komoly hangsúlyt fordít erre, mivel a Szebb Jövőért Egyesülethez csatlakozóknak vizsgát kell tennie ebben a témakörben. A TASZ-ról meg csak annyit, hogy már a magyar államot is fel akarják jelenteni, mivel szerintük a börtönökben azért több a cigány származású elítélt, mert az állam faji alapú megkülönböztetést alkalmaz. De térjünk vissza Magyarbánhegyesre. Milyen a megítélése a helyi Szebb Jövőért szervezetnek?

– Az eredményességünknek köszönhetően nagyon jó, szinte az egész település mellettünk van, mivel a megalakulásunk után egy jó évvel gyakorlatilag megszűnt a bűnözés. Ez abból is látszik, hogy a 2012. évben 26 bűnelkövetőt adtunk át rendőri kézre különböző bűncselekmények elkövetése miatt. Ebben az évben már csak két kukoricatolvaj, illetve három szilvatolvaj a mérleg, és nem is hallunk bűncselekményekről a faluban. Két év alatt elértük azt, hogy gyakorlatilag nincs bűnözés Magyarbánhegyesen. A termőföldek 80-90 százalékát mi felügyeljük a helyi gazdákkal kötött megbízási szerződés értelmében. Ők pedig cserébe mindenben segítik a munkánkat. Magánszemélyekkel is van egyébként megállapodásunk. A labdarúgó mérkőzések rendezői feladatait is ránk bízta a helyi csapat. Egy éve látjuk el ezt a feladatot. Azóta nincs rendzavarás a hazai mérkőzéseken, ami pedig rendszeres volt és sok problémát okozott a klubnak.

– A sok rendőrségi, illetve egyéb vegzálás nem veszi el a kedvét a csapatnak? Ilyen ellenszélben, hogy tudják megőrizni a lelkesedésüket a tagjaitok, illetve mennyire könnyű rendet tartani a fejekben?

– Hála Istennek a csapat rendkívül fegyelmezett. Az első két évben össze kellett csiszolódni, de mára mindenki tudja és teszi a dolgát. Az eredményes működésnek köszönhetően a lelkesedés nem lanyhul, a fiúk jól tudják, hogy a jó oldalon szálltak harcba, és ez a hitük átsegíti őket a nehézségeken. Van olyan tagunk is, aki ha nem kerül néhány hónapig rendőrségi eljárás alá, már rosszul érzi magát, elvonási tünetei jelentkeznek. De félretéve a tréfát: aki belép közénk tisztában van azzal, hogy tevékenységünknek vele járója az üldöztetésünk is. Viszont azt is tudja, hogy a védelméről is gondoskodunk, ha élesedik a helyzet.  Magyarbánhegyesen egyre több a bátor nemzetben gondolkodó fiatal. Érdeklődnek, és aki komoly szándékkal érkezik közénk, az folyamatosan épül be a helyi szervezetbe, ami egy nagy baráti közösség is egyben. Jelenleg ,ha lehet így fogalmazni, Magyarbánhegyesen divat a Szebb Jövőért Magyar Önvédelem bajtársi közösségéhez tartozni.

– Egy kérdés, amit nem lehet és nem is kell kihagyni: 45 bűnelkövetőt adtatok rendőrkézre az eltelt két és fél évben, ebből  mennyi volt a cigány származású?

– Egy fő kivételével, aki kukoricát lopott, az összes cigány volt, még a helyi cigány önkormányzati képviselőt is rajtakaptuk fatolvajláson.

– A mára katasztrofálisnak nevezhető közbiztonság meglátásod szerint fog-e még romlani a közeljövőben?

– Magyarbánhegyesen nem, de itt nem is tragikus, köszönhető annak, hogy sikerült a helyi lakossági önvédelmi összefogást létrehozni. Országos szinten viszont, ha valami radikális változás nem történik, akkor még ennél is sokkal rosszabb lesz a helyzet.

– Mivel lehetne megállítani szerinted ezt a negatív folyamatot?

– Szigorúbb büntetések kellenének, gyorsabb bírósági eljárások, ne csak a mi ügyeinkben legyen gyorsított bírósági eljárás. A büntetési tételek megemelése, szigorítása. Visszaesőknél halmozott büntetés, akár 10-20 év. Súlyosabb, életellenes bűncselekményeknél pedig a halálbüntetés visszaállítása lehet a megoldás. Továbbá a csendőrség felállítása, persze a jól működő lakossági önszerveződések is szükségesek. Mivel ők ismerik igazából a helyi viszonyokat és a rendvédelmi szerveknek sokat tudnak segíteni. 

– Bebizonyítottátok, hogy igenis lehet szép eredményt elérni összefogással és kellő akarattal, alázattal. Gyakorlatilag egy egész település veletek van. Nem gondoltatok-e arra, hogyha nektek köszönhetően a közbiztonsági helyzet megváltozott a településen, akkor a település egyéb dolgait is rendbe lehetne hozni? Konkrétan arról kérdezlek, hogy mivel jövőre választások lesznek, tervezitek-e az önkormányzati választásokon megmérettetni magatokat? Persze nem az egyesület színeiben, mivel mi közvetlen politikai tevékenységet nem végzünk.

– Már az előző önkormányzati választásokon is indultunk, egy képviselőnk van a testületben. Természetesen indulunk, és mivel a csapat egy része tagja a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak is, így magától értetődően a párt színeiben veszünk részt az önkormányzati választáson. Jelenleg a Jobbik az egyetlen párt, ami komoly erőt képviselve száll síkra a magyarság érdekei mellett.

Meg is említeném – név szerint – kikről van szó, hiszen ezek a fiúk a megalakulásunk óta keményen ott vannak a frontvonalban és megérdemlik, hogy kiemeljem őket.  Kintner János, Tóth György, Hegedűs Zoltán, Kocsány István, Oláh Zoltán és én indulunk el terveink szerint az önkormányzati választásokon. János személyében pedig polgármesterjelöltet is fogunk állítani.

-Végezetül üzensz-e valamit ezen a riporton keresztül a magyar embereknek?

– Igen, mindenképpen! Röviden csak annyit, hogy igen is lehet változtatni a sorsunkon, még akkor is, ha erre a kezdetekben nem mutatkozik jó esély. Mi megmutattuk Magyarbánhegyesen, hogy összefogással, tenni akarással, némi szabadidő ráfordítással, nagyon komoly eredményt lehet elérni. Megvívtuk a magunk harcát nem kis ellenszélben. Akik kitartanak és a megpróbáltatások ellenére hitükben végig megmaradnak, azok győztesek lesznek. És akár egy egész település életét is jobbá tudják formálni. Ha pedig sok hasonló település lesz, akkor előbb vagy utóbb az országunk is élhető lesz számunkra.

László Attila

alfahir.hu