A magyar érettségizők már több éve hátrányba kerültek Kárpátalján, hiszen nincs lehetőségük arra, hogy anyanyelvükön érettségizzenek. Az ukrajnai független vizsgaközpontokban csak ukrán és orosz nyelven írhatják meg a teszteket az érettségizők. Holott emberek sorsa múlik ezeken az eredményeken. Bayer Mihály, a Magyar Köztársaság Ukrajnai nagykövete a zakarpattya.net-en közzétett nyilatkozatában a kérdés orvoslására szóltja fel a döntéshozókat.

„Ukrajnában a magyar iskolák végzősei ukrán nyelven érettségiznek a független vizsgaközpontokban. Ezeknek a diákoknak csökken az eredményessége, ezért szeretnénk, ha joguk lenne anyanyelvükön érettségizni a független központok által szervezet vizsgahelyeken – nyilatkozta Bayer Mihály a Magyar Köztársaság Ukrajnai nagykövete. A diplomata hozzátette, a magyar diákoknak ugyanabból a tananyagból kell teljesíteniük, mint az ukrán diákoknak, tehát nem a tesztek tartalmának megváltoztatását kérik, hanem nemzeti kisebbségek érdekeinek figyelembevételét, hiszen nehezebb az oktatási nyelvtől eltérő nyelven vizsgázni egy tárgyból, így kevesebb pontot érnek el a diákok és nehezebb bejutniuk a felsőoktatásba.

„Arra kérjük Ukrajnát, mint a partnerországunkat, hogy módosítsa az erre vonatkozó törvényeket, hiszen már engedélyezték az orosz nyelvű érettségit. Mi Budapesten nem értjük, hogy milyen akadályokba ütközik az, hogy egy ilyen lehetőség más kisebbségi nemzeteknek is megadassék” – nyilatkozta a nagykövet.

Forrás: Kitekintő.hu