A spanyol uborkabotránnyal kapcsolatos első hazai vizsgálati eredmények a jövő hét első felében – esetleg hétfőn délutánra vagy keddre – várhatók – tájékoztatta Jordán László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) elnökhelyettese, országos növény- és talajvédelmi főfelügyelő vasárnap délelőtt az MTI-t.

Az MTI azért kért tájékoztatást a szakembertől, mert a hírek szerint egy csehországi közvetítőcégen keresztül Németországból Magyarországra is kerülhetett a Spanyolországból származó, kólibaktériummal szennyezett uborkából. Arról, hogy a problémás tételből Magyarországra is érkezhetett áru, hazánk vasárnap reggel az unió élelmiszer-biztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül kapott értesítést. Ezt az MGSZH elnökhelyettese meg is erősítette.

Jordán László jelezte: rendkívüli vizsgálatot rendelt el – a miniszteri utasításnak megfelelően – a növény- és talajvédelmi igazgatóságoknak, mivel az MGSZH kiemelten kezeli a spanyol eredetű zöldségek vizsgálatát. Ennek megfelelően az ellenőrök már pénteken délután megkezdték a vizsgálatokat, és egész hétvégén, szombaton és vasárnap is folytatták. A szakértők eddig mintegy 80 mintát gyűjtöttek össze a spanyol eredetű zöldségfélékből, hogy tüzetesen megvizsgálják mikrobiológiai szempontok alapján.

Az MGSZH megkapta annak a két cégnek a nevét – ezt az elnökhelyettes nem kívánta nyilvánosságra hozni -, amelyek a szennyezett uborkát behozhatták az országba. Az élelmiszer-biztonsági szakemberek már ott vannak a szóban forgó vállalkozásoknál, hogy lefolytassák a vizsgálatokat, és felderítsék, hogy az árut hová szállították – közölte Jordán László.

Németországban már tíz halálos áldozata van a hasmenésjárványnak. A német hatóságoknak még mindig nem sikerült egyértelműen bizonyítaniuk, hogy a mintegy két hete tartó és minden korábbinál gyorsabban terjedő fertőzést Spanyolországból importált uborka okozta.

MTI – szebbjovo.hu