Megválasztása esetén ő lenne az Egyesült Államok első latin-amerikai származású elnöke. (Apja révén az ugyancsak elnökjelölt-aspiráns Ted Cruz texasi szenátor is kubai származású, ám egyes elemzők benne kevesebb esélyt látnak a tisztség elnyerésére.)
Rubio kijelentette: az Egyesült Államok a holnapról szól, és úgy érzi, “egyedülállóan rátermett” arra, hogy pártját az amerikai álom védelmezőjének szerepébe emelje. A 43 éves szenátor “a tegnap vezetőjének” nevezte a 67 éves Hillary Clintont, aki vasárnap jelentette be, hogy pártjának jelöltje szeretne lenni az elnökválasztáson.
A szenátornak az elnökjelöltségért minden valószínűség szerint meg kell majd vívnia egykori mentorával, Jeb Bush volt floridai kormányzóval is, aki a várakozások szerint néhány héten belül szintén beszáll majd a Fehér Házért folytatott küzdelembe. Ez elemzők szerint meg fogja osztani a két politikus szinte azonosnak tekinthető támogató bázisát.
Marco Rubio, akit 2010-ben a Republikánus Párton belüli ultrakonzervatív Teadélután-mozgalom felemelkedése segítette elnyerni a szenátori széket, hétfő este a híveinek egy, a miami Szabadságtorony előtt megrendezendő nagygyűlésen fogja bejelenteni elhatározását. A 60-as és 70-es években abban épületben intézték a Kubából elmenekült bevándorlók papírjait. (A szenátor szülei 1956-ban, még Fidel Castro hatalomátvétele előtt távoztak a karibi szigetországból.)
A várakozások szerint Rubio kampányát származására, a bevándorlási rendszer reformjára, a kis és közepes jövedelműek gazdasági esélyeinek növelésére, valamint “héja” külpolitikai nézeteire – egyebek között a Kubával és az Iránnal folytatott tárgyalások ellenzésére – fogja alapozni. Takarékoskodni akar a kampánypénzekkel, a szavazókat a riválisok televíziós vitáin való szerepléseivel próbálja majd meg maga mellé állítani.
A The Wall Street Journal és az NBC News legutóbbi közös felmérése szerint a republikánus előválasztási küzdelmek valószínű szavazói közül 56 százalék lenne kész támogatni Marco Rubiót – ez a legnagyobb arány a már rajthoz lépett és a potenciális riválisok között – és csak 25 százalék mondta azt, hogy rá nem voksolna. Bush esetében a szkeptikusok aránya 42, Chris Christie New Jersey-i kormányzó esetében pedig 57 százalék.
Rubio és Cruz mellett a republikánusok “nagyágyúi” közül Rand Paul kentucky-i szenátor is beszállt a küzdelembe.
(MTI)