Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere idézte a népi hagyományt, miszerint “aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik”. A debreceni libalakoma résztvevőinek ettől nem kell tartaniuk: a három napos gasztronómiai parádén összesen 1500 libát tálalnak majd fel a Nagytemplom előtt felállítandó “Márton-napi nagyasztalon” – tette hozzá az alpolgármester.
A gasztronómiai élményeket kulturális kínálattal egészítik ki: debreceni és egri művészeti csoportok, zenekarok szórakoztatják a fesztivál résztvevőit a főtéren – jegyezte meg.
Elmondta azt is: a hagyományokhoz híven Debrecen és Eger közösen rendezi a libalakomát, a hagyományos ételek mellé egri borokat kínálnak majd.
Rázsi Botond, Eger alpolgármestere hozzátette: hat jelentős egri borászat kínálja majd termékeit, “szagos fehér és édes vörös helyett kitűnő száraz borokat” a libaétkek mellé.
A három nap alatt hét egri zenekar is színpadra lép, köztük az Eger ifjú zenészei programban résztvevő fiatal, de nem kezdő zenészek – mondta, hozzátéve: a programban koncertszervezéssel, próbateremmel és hangfelvételi lehetőséggel támogatják a fiatal zenészeket Egerben.
Barabás Zoltán, a gasztronómiai parádé házigazdája szerint a Márton-napi hagyományos magyar népi konyha ételeit készítik el. Lesz az ünnepi nagyasztalon libatepertő, sült libacomb, ludaskása, libatoros káposzta, libahúsos töltött káposzta, hagymás libamáj, libazúza pörkölt és libakolbász is – sorolta.
A debreceni Márton-napi libalakomán 1500 hazai tenyésztésű libát tálalnak majd fel – fűzte hozzá.
(MTI)