Ki ne akarna internetadó helyett ingyen internetet, háború helyett békét, bevándorlás helyett biztonságos országot, valamint 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulási lehetőséget? Ezekről a társadalmi problémákról beszélt Demeter Pál (képünkön jobbra), a Jobbik megyei önkormányzati frakciójának vezetője, valamint Ágoston Tibor debreceni városatya Hajdú-Bihar megye egyetlen olyan óriásplakátja előtt, amely az aláírásgyűjtés fontosságára hivatott rávilágítani. Elmondták: komoly kampányra nincs pénz, ezért a sajtón keresztül, személyesen és interneten hívják föl az emberek figyelmét arra, hogy akciójuk elkezdődött.

marc171
Mint azt a Jobbik debreceni önkormányzati frakciójának vezetője, Kőszeghy Csanád Ábel egy februári sajtótájékoztató során már ismertette, pártunk négy fontos társadalmi probléma kapcsán kezd országos aláírásgyűjtési akcióba – emlékeztetett Demeter Pál, majd hozzáfűzte: miután a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is jóváhagyta íveinket, a mai nappal Hajdú-Bihar megyében is útjára indítjuk a politikai nyomásgyakorlást célzó kampányunkat, melyet várhatóan május közepéig folytatunk.

A frakcióvezető röviden felvázolta a problémaköröket, amelyek kapcsán az aláírásokat gyűjtik: szeretnénk elérni, hogy a férfiak 40 év munkaviszonyt követően jogosulttá váljanak kedvezményes öregségi nyugdíjellátásra, hiszen egy 30 éves férfi statisztikailag várható életkora 63,5 év, a nyugdíjba vonulás pedig jelenleg 65 éves kortól kezdődik, tehát sokan meg sem érik a nyugdíjas éveiket. Szerinte ez a reform csökkentené fiatalok munkanélküliségét és a kivándorlási hajlamot, a munkát nem találó idősebb férfiak utáni szociális kiadásokat, de visszaesne a közmunkán alkalmazottak száma és költsége is.

Demeter Pál az internet ingyenessé tételével kapcsolatban úgy fogalmazott: mára már elvárható lenne, hogy egy bizonyos sávszélességű internet térítésmentesen illessen meg minden magyar állampolgárt, ha pedig ez bekövetkezne, fellendülhetne a távmunka, a távügyintézés, az elektronikus közigazgatás, de várhatóan csökkenne a gépkocsiforgalom is. Úgy véli: a Jobbik által javasolt, multicégeket sújtó reklámadó bevételéből – amely egyébként évi 8-10 milliárd forint – bőven megvalósítható az ingyenes, alapszintű internet bevezetése minden magyar háztartásba.

Majd az orosz-ukrán válsággal kapcsolatban kijelentette: ha Ukrajnában a fegyveres konfliktus kiszélesedne, Magyarországnak nem szabad a háborúban szerepet vállalnia, hanem a semlegességünket és a békét kell megőriznünk, nem áldozhatunk magyar életeket egy olyan háborúban, amelyhez semmi közünk. Hozzátette: figyelembe kellene venni azt is, hogy egy háború felgyorsíthatja Ukrajna gazdasági összeomlását, amely – a kárpátaljai magyar menekülteken túl – bevándorlási cunamit és humanitárius katasztrófát idézhet elő Magyarországon. Végül azt hangsúlyozta: fontos tényező ugyanakkor az is, hogy a nemzetközi katonai feladatvállalások jelentős mértékben növelik Magyarországon a terrorizmus lehetőségét, de arról sem feledkezhetünk meg, hogy a közhiedelemmel ellentétben a külföldi katonai szerepvállalásaink költségeit nem a NATO, hanem Magyarország fizeti.

marc172

Ágoston Tibor debreceni önkormányzati képviselő a Magyarországot veszélyeztető bevándorlásra hívta fel a figyelmet, amely szerinte nem ismeretlen a debreceniek számára. Elmondta: hazánkban az utóbbi két év során mintegy hússzorosára nőtt az úgynevezett menekültek száma, akik nagy része gazdasági bevándorló, s közöttük szép számmal bújhatnak meg bűnözők és terroristák is. Kitért rá: számtalan bűncselekmény köthető mind Debrecenben, mind azokban a városokban a menekültekhez, ahol számukra kialakított táborokban ingyen üdülhetnek. A képviselő szerint idén elérheti a százezret az idegen bevándorlók száma, ami több, mint ahány gyermek összesen születik Magyarországon egy év alatt, ezért a migráció visszaszorítása érdekében hazánkban önálló határőrség létrehozását kell szorgalmazni, az államnak pedig nem szabad magára vállalni a gazdasági menekültek eltartását.

A városatya az aláírásgyűjtés konkrét céljáról is beszélt: mivel az Alaptörvény szinte minden fontos kérdésben megtiltotta a népszavazást, ezért azt szeretnénk elérni, hogy a 2011-es, devizahitelek ügyében indított aláírás-gyűjtési akciónkhoz hasonlóan most is nyomást tudjunk gyakorolni a négy problémakört illetően ennek a politikai eszköznek a segítségével.

Ágoston Tibor a technikai részleteket is közölte: komoly óriásplakát-kampányra nincs pénzünk, minden megyében csak egyetlen plakátunk van, ezért a sajtón keresztül, személyesen és interneten hívjuk föl az emberek figyelmét arra, hogy akciónk elkezdődött. Az aláírások gyűjtése legalább május 15-ig tart, tagjaink és szimpatizánsaink az utcákon és köztereken is gyűjtenek majd, de várjuk az állampolgárokat hétköznapokon munkaidőben a Jobbik megyei irodájába is, amely Debrecenben a Vásáry István utca 4. szám alatt található. Mindenki csak egyszer írhat alá, de ha úgy kényelmesebb, a Jobbik központi honlapján (http://szavazas.jobbik.hu) is szavazhatnak azok, akik egyetértenek javaslatainkkal és követeléseinkkel.

szebbjovo.hu