A közlemény szerint a jogsértéseket a Több mint testőr és A milliomos szakács című adásokban követték el egy szépségápolási termék és étrend-kiegészítő indokolatlanul részletes bemutatásával, illetve egy élelmiszeráruház-lánc logójának hangsúlyos feltüntetésével a szereplők öltözékén.
A testület a burkolt reklám közzétételi tilalmát első alkalommal megsértő Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t 50 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte, mert az M1 Itthon vagy! című hazai turisztikai műsorában egy Nógrád megyei családi manufaktúrát jogszerűtlenül népszerűsített.
Továbbá egy hatósági ellenőrzés megállapításai alapján a médiatanács figyelmeztette az RTV Részletes és a Színes RTV műsorújság kiadóit, mert azok néhány televíziós csatorna műsora esetében júniusban elmulasztották a törvényileg előírt korhatárjelzési piktogramok használatát – tartalmazza a közlemény.
Közlésük szerint, a hatóság legfrissebb tanulmányában az idei első félév hírműsoraiban előforduló szociális csoportok – civil és társadalmi szervezetek, az inaktívak, fogyatékkal élők, kisebbségek és migránsok – megjelenítését elemezte. Az úgynevezett társadalmi sokszínűség vizsgálatában a legnagyobb változást a migránsok reprezentációja hozta, amelynek esetszáma a megelőző félévekhez képest megtízszereződött, néhány tucatról 522-re ugrott.
A nők szereplése a hírműsorokban a férfiakhoz képest továbbra is csupán egyötödös arányt képvisel – annak dacára, hogy a teljes társadalomban mért arányuk 52,5 százalék. A hat hónap során összesen közel 95 ezer szereplő feltűnését regisztráló jelentés az M1, a Duna TV Híradója, a Kossuth Rádió 180 Perc, Déli és Esti Krónika, a TV2 Tények, az RTL Klub, az ATV, a Hír TV, az Echo TV Híradója és a Class FM Hírek műsorának minden adását nagyító alá vette. A teljes tanulmány a www.nmhh.hu oldalon olvasható.
Alakilag érvényes pályázatok nyilvántartásba vételéről is döntött a hatóság. Az Esztergom 97,4 MHz, a Gyál 98,9 MHz, a Pécel 91,7 MHz és a Piliscsaba 104,2 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására kiírt felhívásra beérkezett ajánlatokat nyilvánították érvényesnek a hiánypótlás után – közölte a kommunikációs igazgatóság.
(MTI)