A cég emlékeztet, hogy a golfturizmus lendületes fejlődését a pénzügyi válság némileg lassította, ám az elmúlt öt évben ismét dinamikus bővülés jellemzi. A golfozók körében Skócia és az Egyesült Államok pályái a legnépszerűbbek, de egyre több látogatót vonzanak a mediterrán országok és Közép-Európa is. A “legnagyobb golfturisták” a britek, az amerikaiak és a skandináv országok lakói, de szép számmal utaznak osztrák és német golfozók is. A cég adatai szerint a golfturisták átlagosan kétszer-háromszor annyit költenek, mint a többi, a régióba látogató vendég.
A golfturizmus élénkülésével párhuzamosan 2014 óta erősödő trend a golfingatlanokba való befektetés is világszerte, amiben nagy szerepet játszik, hogy a kínai befektetők is megjelentek ezen a piacon, komoly érdeklődést mutatva a Kalifornia, Hawaii és Washington területén épült létesítmények iránt.
A nemzetközi trendnek megfelelően a magyarországi lehetőségek is egyre népszerűbbek – mondta Szili Balázs, a Zala Springs Golf Resort értékesítési és marketing igazgatója. A tavaly ősszel nyílt, eddig mintegy 4 milliárd forintos beruházással létrehozott 160 hektáros zalacsányi golfpálya területén 28 apartmant értékesítenek, az első lakásokat 2017 elején adják át tulajdonosaiknak. A speciális konstrukcióban kínált befektetéssel elsősorban a német és osztrák befektetőket célozták meg, de sok a magyar, az orosz és angol érdeklődő is – tette hozzá. A kereslet miatt jövőre elindítják a következő 50 lakás építését, majd a projekt tovább bővülhet, és egy kétszáz szobás hotel, egy kilencezer négyzetméteres fürdőcentrum és négyszáz villából álló golffalu is megépülhet.
Szili Balázs megjegyezte, hogy a tavaly őszi nyitás óta a golfpálya kihasználtsága folyamatosan nő, lekörözve a hasonló méretű osztrák pályákat. Az MTI kérdésére közölte: a tulajdonosok az ingatlan esetében 2 év, az étteremnél 6-8, a golfpályánál 10-15 év megtérülési idővel számolnak.
A cég mögött álló befektetőcsoport a megújult Batthyány Kastélyszállót és Kúriát, valamint a Hévíz-Balaton Repülőteret is megvásárolta, utóbbinak kulcsszerep jut a projekt további fejlődésében – mondta el Szili Balázs.
(MTI)