Végh Zsuzsanna közlése szerint a válságövezetekből minden korábbi időszakhoz képest több menekült érkezik.
Az európai uniós tagállamokban is jelentős, de Magyarországon ezen belül is kirívó emelkedés figyelhető meg. Csak ebben az évben több mint 7 ezren érkeztek Afganisztánból, Szíriából és Irakból. Az összes regisztrált kérelmezők számát tekintve Magyarország felzárkózott Németország mögé – tette hozzá.
Ez komoly kihívást jelent a hivatal számára, ezért belső átcsoportosítást hajtottak végre, 24 órás, folyamatos munkarendben látják el a feladataikat – mondta a BÁH főigazgatója. Kitért arra is, hogy az említett térségekből érkezők olyan területekről menekülnek, ahol a biztonsági kockázatok jelentősen megnövekedtek, így esetükben bonyolultabb vizsgálatokat kell lefolytatni, mint például a koszovóiak ügyében.
Végh Zsuzsanna azt mondta, hogy főleg a szírek esetében lehet megalapozott a nemzetközi védelem biztosítása. Nekik van lehetőségük arra, hogy támogatást kérjenek a társadalmi beilleszkedés segítéséhez.
Integrációs szerződés megkötésével két évig kaphatnak támogatást, amelyet felhasználhatnak otthonteremtésre, nyelvtanulásra, vagy valamilyen szakképzés megszerzésére, gyermekeik oktatására – tette hozzá.
A BÁH főigazgatója elmondta, hogy az illegális migráció fékezése érdekében kötött nemzetközi együttműködésnek köszönhetően – az év elején tapasztalt napi ezres nagyságrendhez képest – mostanra jelentősen csökkent a Magyarországra érkező koszovói menedékkérők száma, de a napi 150-200 koszovói menekült nemzetközi összehasonlításban továbbra is soknak számít.
(MTI)