Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere felidézte, hogy a város egy évtizede “mélyen elköteleződött” a kortárs magyar dráma seregszemléje mellett, a Deszka keretében több mint 200 előadást láthatott a közönség az elmúlt években.
“Debrecennek szívügye a Deszka” – tette hozzá, és felhívta a figyelmet a bemutatókat követő szakmai fórumokra, amelyek egyedülálló lehetőséget kínálnak a kortárs művek bemutatóinak értékelésére.
Ráckevei Anna, a színház igazgatója elmondta, hogy idén a Deszka felnőtt programjában 17 előadást tartanak, a Gördeszka programban 7 gyermek- és ifjúsági előadás lesz, és most először megrendezik az Ugródeszka programot is, amelyben a budapesti, a kaposvári és a marosvásárhelyi egyetemek végzős színészosztályai mutatják be vizsgaelőadásaikat.
Az idei fesztiválra az egész Kárpát-medencéből válogattak előadásokat: a tizenhárom vidéki és tíz fővárosi produkció mellé a repertoárba négy erdélyi, illetve partiumi, és egy-egy felvidéki, valamint délvidéki előadás is bekerült – tette hozzá Ráckevei Anna.
Gemza Péter, a Csokonai Nemzeti Színház művészeti vezetője korábban, a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy több mint száz előadásból választották ki a fesztivál programját. Mint kiemelte, a meghívott darabok minden eddiginél intenzívebben reagálnak jelen világunkra, a közéleti, társadalmi történésekre.
Több alkotás a menekültválság, a kivándorlás problematikájával foglalkozik, de láthatja majd a közönség az olaszliszkai tragédiát feldolgozó Borbély Szilád-drámát vagy a Tar Sándor novelláiból készült, a reménytelen, kiúttalan világot, a rendszerváltás veszteseinek életét bemutató, A te országod című előadást is. Debrecenbe érkezik Spiró György új darabja, a Helló, dr. Mengele! is, amelyet tavaly az évad legjobb magyar drámájának választott a Színházi Dramaturgok Céhe – hangsúlyozta Gemza Péter.
A Deszka Fesztivál nagyszínházi programja a Pécsi Nemzeti Színház előadásával, Szálinger Balázs Becsvölgye című darabjával kezdődött, a Víg kamaraszínházban pedig a Csokonai Színház előadásában mutatták be a Camille című drámát. Pénteken tartották a Gördeszka Fesztivál első előadását is: Parti Nagy Lajos Maya hajója című gyerekdarabját láthatta a közönség a Stúdió K Színház és a Tatabányai Jászai Mari Színház, Népszínház közös produkciójaként.
A Deszka Fesztivál nyitó eseményeként Máthé András színházi fotóiból nyílt pénteken kiállítás Álomkergetők címmel a Csokonai Színház nézőtéri büféjében.
(MTI)