Európa legnagyobb, saját ország nélküli, nyolcmilliós kisebbségének helyzete nem csak Románia ügye, de fontos szerep hárul az országra ennek megoldásában – mondta Vasile Blaga román belügyminiszter a prefektusokkal tartott tegnapi videokonferencián.

A Kovászna megyei prefektúra tegnapi közleménye szerint a tárcavezető kérte a kormánymegbízottakat, hogy foglalják jelentésbe a megyéjükben élő romák pontos számát. Erre azért van szükség, hogy véget vessenek a spekulációknak, amelyek szerint hol másfél millió, hol pedig két és fél millió romániai romáról beszélnek. Rengeteg a romaintegrációs európai program, de ezek lehívásához életképes projektek kellenek – magyarázta.

A videokonferencián elhangzott még: a most futó pályázatok nagy részét központi szervek vagy bukaresti székhelyű civil szervezetek bonyolítják, pedig az lenne a kívánatos, ha ezekről a dolgokról a községek szintjén gondoskodnának.

Kérték a tanfelügyelőségeket, ellenőrizzék, hogy a megfelelő helyre jusson az a 770 000 tanszercsomag, amelyet közpénzből vásároltak. Ugyanakkor arra biztatták a munkaerő-foglalkoztatási hivatal képviselőit, hogy ne várják a romák jelentkezését az irodákban, hanem menjenek ki terepre, és ajánljanak munkát a közösség tagjainak.

Forrás: Kitekintő.hu