Fekete Károly felidézte a több mint 100 éves orgona történetét. Kiderült, ez a hangszer úgynevezett kópia orgona, ugyanis ehhez hasonlót az építője, a debreceni Kiszel István Genfben, Kálvin városában, a Szent Péter templomban látott. Az orgona megépítésére 1862-ben írtak ki pályázatot, az azt elnyerő Kiszel István nyugat-európai tanulmányúton vett részt, így akadt rá a genfi orgonára.
Az általa elkészített, komoly szakértelmet igénylő orgona megépítése során olyan technikákat alkalmazott, amiket a korabeli magyar mesterek nem ismertek. A munkáját mesterművének tekintő Kiszel István építette a hajdúvárosok református templomainak orgonáit, de Partiumban, sőt, Gödöllőn is az ő hangszerei találhatók. A debreceni hivatalos átadót – 1881 – nem élte meg, mert egy évvel korábban meghalt.
Fekete Károly kiemelte, hogy az orgona megépítésére 1861-ben özvegy Auer Andrásné 10 ezer arany forintot adományozott, ám feltételül szabta, hogy csak magyarországi, magyarnak született építő készítheti el.
Papp Tibor, a Debrecen Kistemplom-Ispotályi Református Egyházközség lelkésze elmondta: régi vágya a gyülekezetnek, hogy a bő 30 éve elnémult orgona újra megszólaljon. Önerőből nem lettek volna képesek a restaurálásra, ezért a két éven át – 2015-ben és 2016-ban – a Reformációi Emlékbizottságtól érkező 40-40 millió forintos támogatás mellett még 60-70 millió forintra lesz szükség. Ebben számítanak a hazai reformátusság összefogására, ugyanis az egyházközségnek mindössze 11 millió forintja van. A lelkész meggyőződése: 2017. október 31-én eredeti fényében és hangján fog megszólalni az orgona. A továbbiakban pedig ökumenikus szerepet tölt be a város kulturális, zenei életében – tette hozzá.
Sárosi Dániel orgonaművész azt emelte ki, hogy hazánk egyik legjelentősebb műemlék orgonája újul meg, amit a restaurálás során eredeti állapotában hoznak helyre. A felújítás után pedig kiváló művészek fogják megszólaltatni, s újraindul a koncertezés az egyedülálló hangszeren.
Az MTI kérdésére Fekete Károly elmondta, hogy hamarosan – egy-két héten belül – országosan ismert szakértőkből álló szakmai testületet hoznak létre annak érdekében, hogy közösen találják meg a felújítást végző, magyar szakemberekből álló szakmai stábot.
(MTI)