Hajdú-Bihar megyében is elindult a Jobbik béruniós kezdeményezésével kapcsolatos aláírásgyűjtés. A témáról Demeter Pál, a Jobbik megyei frakcióvezetője és Keresztesy Gergő, a nemzeti néppárt debreceni elnöke tartott sajtótájékoztatót pénteken.

Demeter Pál elmondta: a bérunió nem tollvonással megemelt béreket jelent, hanem olyan új európai gazdaságpolitikát, amely versenyképessé teszi a hazai vállalkozásokat, amelyek így versenyképes fizetéseket tudnak kitermelni, ezzel pedig itthon tudják tartani a képzett munkaerőt. Hozzátette: a béruniós kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió alapokmányaiba bekerüljön az „Egyenlő munkáért egyenlő bért” elv, vagyis az unió célként fogalmazza meg, majd tegyen lépéseket a keleti bérek nyugati szintre történő felzárkóztatása érdekében.

A megyei frakcióvezető ezután ismertette a béruniós kezdeményezés tervezett menetét. Eszerint a Jobbiknak és hét kelet-közép-európai szövetségesének egy év alatt egymillió aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy az Európai Bizottság kötelező érvénnyel foglalkozzon a bérunió kérdésével. Ha összegyűlnek az aláírások, akkor az Európai Bizottság és az Európai Parlament előtt egy meghallgatás keretében előterjeszthetik az indítványt, és ha támogatást nyer a kezdeményezés, akkor megindulhat az uniós jogszabályok megváltoztatása érdekében a szükséges jogalkotási folyamat.

Demeter Pál és Keresztesy Gergő

Keresztesy Gergő emlékeztetett rá, hogy ma egy nyugat-európai dolgozó ugyanazért a munkáért átlagban ötször több fizetést kap magyar kollégájánál, és ennek komoly szerepe van abban, hogy már 600 ezer honfitársunk hagyta el a hazáját.

A Jobbik debreceni elnöke rámutatott, hogy az állam és az EU eddig s beavatkozott a piaci viszonyokba, csak a multik oldalán. A magyar állam 2016-ban a multiknak minden új munkahely után 12,6 millió forint támogatást adott, vagyis négy évnyi bérköltséget fizetett ki a multik helyett. Ha ilyen támogatást kapnának a hazai vállalkozások, jutna fejlesztésre és béremelésre is – vélekedett Keresztesy Gergő.

A Fidesz-korrupció által eltüntetett uniós forrásokat is vissza kell csatornázni a hazai vállalkozások és munkavállalóik zsebébe, mert ma a korrupció minden munkavállaló egyhavi bérét veszi el – jelentette ki.

A Jobbik szerint a magyar és tágabban a kelet-közép-európai béremelés a nyugati munkavállalóknak is érdekük, hiszen ők pont így védekezhetnek az olcsó keleti munkaerővel szemben. Nem véletlen, hogy ma már van olyan német szakszervezet, amely Magyarországon küzd a magyar bérek emeléséért.

Keresztesy Gergő hangsúlyozta, hogy a Jobbik pártok fölötti ügynek tekinti a béruniót, jó példa erre, hogy Schiffer András, az LMP volt elnöke is aláírta a kezdeményezést.

szebbjovo.hu