A Független Rendészeti Panasztestület elnöke szerint méltatlansági eljárás indulhat Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke ellen a bohócforradalom nevű demonstráció miatt – írta szerdai számában a Magyar Nemzet. Juhász Imre, a panasztestület elnöke a lapnak azt mondta, hogy politikai tevékenységnek minősül, ha a rendvédelmi dolgozók az országgyűlési választáson leadott szavazatok visszavonásáért demonstrálnak. A szakértő szerint a bohócforradalom több momentuma is alkotmánysértőnek minősült.

A rendvédelmi dolgozók egyes szabadságjogait elsősorban maga az alkotmány korlátozza – mondta az elnök, hozzátéve, ez azt jelenti, hogy a honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem léphetnek be pártba, és politikai tevékenységet sem folytathatnak.

Juhász Imre rámutatott: a gyülekezés, a demonstráció önmagában megengedett a rendvédelmi dolgozók számára, de ez a joguk csak addig terjed, amíg az érdekérvényesítésről, a szociális követelések hangoztatásáról van szó.

A június 16-i tüntetésen a nyugdíjjogosultság követelése a kormány és a kormánypártok ellen irányuló összehangolt támadássá vált – idézte az elnököt a lap.

Kónya Péterrel kapcsolatban akár szakszervezeti vezetőként és hivatásos katonaként is felvetődhet a törvénysértés gyanúja; akár méltatlansági eljárás is indulhat ellene, ami a szolgálati jogviszony megszűnéséhez vezethet – fűzte hozzá Juhász Imre.

A lap egy interjúban megszólaltatta Kónya Pétert is a szerdai számban. A szakszervezeti vezető kijelentette: “nekünk nem a politikától kell távol tartani magunkat, hanem a pártpolitikától”.

Arra a kérdésre, hogy a tüntetésen mégis pártokról beszéltek, azt a választ adta, hogy “igen, mert most a Fidesz-KDNP van kormányon, és ők alkotnak ránk nézve hátrányos, visszamenőleges hatályú törvényeket”.

Az MTI kereste az ügy résztvevőit, de egyelőre nem sikerült elérni őket.

MTI – szebbjovo.hu