Nem kapott itthon túl nagy hírverést, de a napokban került nyilvánosságra a baseli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) azon tanulmánya, mely az egyes államok adósságával foglalkozik. Nem untatnék senkit sem a száraz számokkal, mindössze egyetlen megállapítást idéznék az anyagból: „Elérte és meghaladta a 100 ezer milliárd dollárt a világ államainak összadóssága.”

Szép nagy szám. Lényegében fel sem tudjuk fogni, hogy mekkora. Azonban, hogy mégis tudjuk hová tenni a nagyságrendet és a változás trendjét, érdemes megnézni, hogy ugyanezen adat miként nézett ki mondjuk az ezredfordulón. A 2000-es évben a világ államainak összadóssága ”csak” 35 ezer milliárd dollárt tett ki. Ez az összeg 2007-re 70 ezer milliárd dollárra emelkedett, mára pedig meghaladta a 100 ezer milliárd dollárt. Vagyis 14 év alatt az adósság a háromszorosára nőtt.

És ez csak az államok adóssága. Ha még mindehhez hozzávesszük a lakosság és a cégek, vállalatok adósságát, akkor a BIS tanulmánya szerint mára már 190 ezer milliárd dollárt meghaladó összeget kapunk.

190 ezer milliárd dollár. Ez a világ éves GDP-jének több, mint a triplája. Ugye érti mindenki?

A világ összadóssága háromszor akkora, mint amennyit a bolygó egy év alatt megtermel. És gyorsabban növekszik, mint az összes gazdasági termelés együttvéve.

Persze most fel lehetne olyan kérdéseket tenni, hogy kinek tartozik a világ ekkora összeggel? Ki kinek az adósa, ki kinek a hitelezője? És hasonlók. De azt hiszem, nem ez a lényeg.

Jól látható, hogy a felhalmozott adósság visszafizethetetlen. A világ egy időzített gazdasági bombán ül, aminek a felrobbanása csak idő kérdése. És ahogy a folyamatok egyre gyorsulnak, az sem lehet kérdés, hogy a detonáció a nem is oly távoli jövőben be fog következni.

És akkor lesz vége a dalnak.

radicalpuzzle.blogspot.hu