Na ugye! Csak lesz nálunk is ingyenes parkolás! Elhallgathatnak a mindig károgók, a folyton huhogók. Kiderült: a mi önkormányzatunk is van olyan, mint a miskolci vagy a nyíregyházi, a mi önkormányzatunk is ad ajándékot a népnek. Igaz, ennek pusztán technikai oka van, és semmi köze az önkormányzathoz. A gesztus (nevezzük annak) ugyanis pusztán technikai indíttatású.

Az önkormányzati hírportál arról tájékoztat, hogy az év utolsó napján, pénteken ingyen lehet parkolni a városban. Naná, hogy Debrecenben! Igaz, értelme nem sok van, de azért figyelemre méltó. Aki pont aznap akarja például az útlevélcseréjét vagy az új lakcímkártyáját intézni, az még kap időpontot (az előbb néztem meg elektronikusan). Viszont ha a jogsit kéne kicserélni vagy a lejárt személyi igazolványt, akkor nincs esélye idei sorszámra. A többi hivatali ügyintézést ilyen szempontból nem vizsgáltam, de akár menekültüggyel, akár házassági szándékkal nyugodtan be lehet kopogtatni a városházára, hátha befér még az aznapi menetbe.

Pláne azzal a tudattal, hogy közben ingyen áll a kocsi a Dósa nádor téren vagy a Nagytemplom (két gyönyörű tornya most is itt integet nekem!) mögött, a bábszínháznál. Felszabadító érzés, ritkán él át hasonlót a debreceni autósember.

Hiszen az év többi napján mihez szokott az átlagszuzukis? Vagy megpróbál baleset- és anyázásmentesen helyet találni a Fórumban (ami sansztalan), s akkor viszonylag kényelmesen el tudja intézni a dolgait. Vagy kényelmesen talál helyet a pláza alatt, de akkor nagyon szűkös a dolog, hiszen csak egy órája van arra, hogy felpörögjön. S ami sikerült Jason Stathamnak, az nem biztos, hogy sikerül Kovács Gézának is. Na mindegy, harmadik út is állhat persze előtte: keres helyet a felszíni parkolókban, és fizet óránként 320-at vagy mennyit. (Hétfőtől meg még többet…)

Tehát szögezzük le: annak ellenére, hogy engem ez az intézkedés kifejezetten nem érint, hiszen ide, a csupazöld környezetembe mindig a liftem repít fel, az pedig ingyen parkol a Kölcsey aknájában, szóval ennek ellenére jó dolog lesz a pénteki ingyenes parkolás lehetősége, cirkusz helyett kenyér a népnek. Mitagadás viszont, ahogy említettem is már, hogy az „ajándéknak” az önkormányzathoz semmi köze nincs, hiszen mint a DKV szolgáltatási igazgatója kifejtette: a döntést kifejezetten technikai ok szülte. Ahhoz ugyanis, hogy hétfőtől a – szerintük nyilván nem brutálisan megemelt összegű, de mégiscsak – megemelt összegű díjak életbe léphessenek, elegendő időt kell szánni az automaták átállítására.

Ennyit az ajándékról, a debreceni önkormányzat és a DKV Zrt. (amelyért majd’ 9 milliárd forintos kezességet vállalt a város vagyonkezelője, jó lenne tudni, vajon miért is) gesztusáról.

Az ajándék lónak pedig ne nézzük a fogát!

Forrás: Tetőterasz blog