A rendőrök ezentúl bármikor maguknál tarthatják a fegyverüket és használhatják például terrortámadás esetén, de minden beavatkozás esetén a rendőrség feliratú karszalagot viselniük kell a félreértések elkerülésére.
“Az intézkedést a rendőri szakszervezetek kérték, azért hogy minden rendőr használhassa a fegyverét az otthona és a munkája közötti útvonalakon is, tulajdonképpen azért, hogy a munkaidején kívül kiegészítő erőként szolgáljon” – mondta Jean-Marc Bailleul, szakszervezeti vezető az i-Télé francia hírtelevízióban. “Ez jelzés a lakosság felé, hogy a tömegközlekedésben vagy a gyalogosok között is vannak fegyveres rendőrök, akik közbeavatkozhatnak, még akkor is ha éppen pihenőidejüket töltik” – tette hozzá.
Ezzel párhuzamosan a rendkívüli állapot keretében Párizsban a gyülekezési tilalmat vasárnapig meghosszabbították. Ugyanakkor a rendőrség jelezte, hogy “a merényletek helyszínein megemlékezési jelleggel továbbra is engedélyezett a gyülekezés”.
A gyülekezési tilalomról a támadások másnapján döntött a párizsi prefektúra. Ennek ellenére már szombat este ezrek emlékeztek meg a támadások helyszínén, a Stade de France nemzeti stadion előtt, a Bataclan koncertterem előtt és további öt belvárosi étterem és kávéház előtt. A helyszínek között azóta is zarándokolnak a párizsiak, virágokat, üzeneteket helyeznek el, gyertyákat gyújtanak, sokan a La Marseillaise-t, a nemzeti himnuszt éneklik, amely a terroristákkal szembeni nemzeti ellenállás egyik szimbóluma lett.
A rendőrség nem tiltott be semmilyen kulturális rendezvényt, de azt kérte az ezernél több ember befogadására alkalmas színházak és koncerttermek működtetőit, hogy erősítsék meg a biztonsági intézkedéseket, például a belépők teljes átvizsgálásával. A kulturális intézmények, mozik, színházak, múzeumok szombaton zárva tartottak Párizsban, de a hét elején minden intézmény újranyitotta a kapuit.
Lyonban a minden évben, december elején 2-3 millió látogatót vonzó Fete des Lumieres (Fények ünnepe) nevű rendezvényt az önkormányzat viszont lemondta és helyette egynapos megemlékezést rendez a párizsi merényletek áldozatainak tiszteletére. A rendezvényt idén december 5. és 8. között tartották volna. Gérard Collomb polgármester szerint “az, hogy nem teszik ki veszélynek a lyoniakat, nem jelenti azt, hogy a terroristáknak adnak igazat”.
Az esemény lemondását a helyi rendőri szakszervezet kezdeményezte, mert úgy érezte, hogy óriási nehézséget jelenete a helyszín biztosítása akár egy csak petárda miatt bekövetkező pánik esetén is.
A párizsi karácsonyi vásár viszont szerda délután óta ismét nyitva tart a Champs-Elysées sugárúton.
Michel Sapin pénzügyminiszter azt közölte, hogy a merényleteket követő biztonsági intézkedések mintegy 600 millió plusz kiadást fognak jelenteni 2016-ban, miután Francois Hollande államfő a héten 8500 új munkahely létrehozásáról döntött a rendfenntartó szerveknél, s azt is jelezte, hogy nem csökkentik tovább a hadsereg létszámát.
(MTI)