A köztársasági elnök ezzel a Nemzeti Frontnak válaszolt, amely azt kéri, hogy Franciaország zárja le a határait a migránsok előtt.

“Ezeknek az országoknak (Szíriának és Iraknak) a lakóit, mégpedig az Iszlám Állam által ellenőrzött területen élőket mártírrá tették, ők menekülnek. Ennek a terrorrendszernek az áldozatai” – mondta Francois Hollande a francia kongresszus előtt elmondott ünnepi beszédében Versailles-ban. “Ezért vitális, hogy Európa méltósággal fogadja azokat, akiket megillet a menekült státusz, és visszaküldje azokat, akiknek nem jár” – tette hozzá.

Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke korábban azt kérte, hogy Franciaország azonnal függessze fel a migránsok befogadását a 129 áldozattal és több mint 350 sérülttel járó párizsi merényletekre tekintettel. Le Pen azzal indokolta a kérést, hogy a Stade de France nemzeti stadion közelében meghalt terrorista ujjlenyomata megegyezik annak az embernek az ujjlenyomatával, akit Görögországban regisztráltak a merénylőnél talált szíriai útlevél tulajdonosaként.

A migránsok befogadása az államfő szerint “megköveteli, ami még jelenleg nem áll fenn, az (Európai Unió) külső határainak tényleges védelmét”.

“Ha Európa nem ellenőrzi a külső határait, akkor, és ezt látjuk most a saját szemünkkel, visszatérnek a nemzeti határok. Ez pedig az Európai Unió szétesése lesz” – hívta fel a figyelmet a francia elnök.

Franciaország nem számít a menekültek célországának és a mostani migránshullámmal arányosan nagyon kevés migráns érkezett az országba a többi uniós tagállamhoz képest, de Marine Le Pen megítélése szerint az országot elárasztották a migránsok, s ezért ezt a témát tette a decemberi regionális választás előtti kampányának legfőbb témájává. A szélsőjobboldali politikus abban az északi régióban indul, ahol a calais-i illegális migránstábor is található, és a felmérések szerint meg is nyerheti a választást a körzetben, amely pártja történetének első győzelme lehet egy teljes régióban.