A német hírmagazin csütörtöki, digitális formátumban már szerda este kiadott számában közölt beszámoló szerint a német hatóságok 2014-2015 fordulóján rögzítették a schengeni adatbázisban 4000 “igazi hamis” útlevél számát. Ezek ugyan eredeti útlevelek, de az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet a hódításai során megszerezte őket kitöltetlen állapotban. A szíriai Rakkában 3800 ilyen okmányt zsákmányoltak, további 200-at pedig az iraki Moszulban.
Köztük volt az a két útlevél is, amelyet a november 13-án a párizsi Stade de France nemzeti stadionnál végrehajtott támadás két öngyilkos merénylőjének maradványainál találtak.
Az okmányokkal október 3-án bejelentkeztek Görögországba az Égei-tengeren fekvő Lérosz szigeten. Az ottani hatóságok elmulasztották lefuttatni az okmányok számát az adatbázisban, az útlevelekkel érkezett emberek így folytathatták tovább útjukat – írta a Der Spiegel.
Az IÁ igazi hamis szíriai útlevelei közül egy azonban fennakadt a szűrön, tulajdonosát útlevéllel való visszaélés miatt őrizetbe vették, de rövid idő után szabadlábra helyezték, azzal a feltétellel, hogy 30 napon belül elhagyja Görögországot. Az illető tovább utazotta balkáni migrációs útvonalon, majd az ausztriai Salzburgban ismét őrizetbe vették – írta a Der Spiegel.
A lap hozzátette, hogy az IÁ Líbiában sokkal több eredeti, kitöltetlen útlevelet zsákmányolt, mint Szíriában és Irakban. Német biztonsági szervek szerint tízezernél is több útlevélről lehet szó.
A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett november 13-i merényleteknek 130 halálos áldozata volt.
(MTI)