A MostMi elnevezésű társadalmi kezdeményezés által Európához tartozunk! címmel, a VIII. kerületi Baross utcában rendezett demonstráción több száz ember előtt Hans-Henning Paetzke Magyarországon élő német író, műfordító, szerkesztő “szomorú magyar valóságról” beszélt, hozzátéve: “a magyar államgépben megint rohad valami”.
Személyes élményeit felidézve elmondta, Németország egyesülése és Magyarország demokratizálódása átmenetileg mámorossá tette. Ezt a hangulatot azonban drámainak nevezhető kijózanodás követte: a magyar pártelitek “tolvaj szarkáknak bizonyultak” – mondta Hans-Henning Paetzke.
Megjegyezte: úgy gondolta, hogy rosszabb már nem jöhetett, de volt még mit tanulnia. “Az a csoport, ami a kezdeti években a közvagyon felosztásánál a rövidebbet húzta, azaz a mostani uralkodó elit, az általa igazságtalannak ítélt vagyoni felosztás revíziójára törekedett és törekszik” – fogalmazott Hans-Henning Paetzke, hozzátéve: ennek érdekében átépítenék a közintézmények egész politikai rendszerét.
A beszédét magyar és német nyelven egyaránt felolvasó író szólt arról is, hogy szerinte az ellenzék “kínosan töredezett”: mindenki érzékenyen ügyel arra, hogy a jövőben jó pozícióba kerüljön.Kijelentette, szeretné a politikai felelősöket és az ellenzéket felrázni. “Ébredjetek végre fel, mielőtt egy generációnál hosszabb időre elvész a magyar demokrácia!” – hangoztatta Hans-Henning Paetzke.
A MostMi képviseletében Takács Bori azt mondta: “a magyarok nem Orbán Viktor jobbágyai, hanem szabad európai polgárok”.
Azt a kérdést tette fel: vajon tudja-e Angela Merkel, hogy “milyen országba érkezett, és milyen emberrel találkozott”. Szavai szerint a “milliárdokat rabló politikai elit” civileket, korrupciókutatókat és tüntetésszervezőket üldöz, “a már rég nem független” médiával, ügyészséggel és adóhatósággal karöltve.
Megbízhatatlan és kényszerű szövetségesként jellemezte Magyarországot, olyan uniós tagállamként, amely “táncol az egységes Európa és a fenyegető orosz medve között”.
Takács Bori azt mondta: ha tényleg fontos Angela Merkelnek és Európának a demokrácia, a szabadság és a jogállamiság, akkor továbbra se védje az “arrogáns és autoriter” Orbán Viktort és “önkényuralmi rendszerét”.
Úgy vélte, Magyarország előtt három út áll: maradhat Orbán Viktor “az uralkodónk” még jó ideig, vagy, bár nem valószínű, de visszatérhet a 2010 előtti világ, amelyből kinőtt a jelenlegi rendszer. Van egy harmadik út is – folytatta -, az, hogy létrejön a magyar állampolgárok széles egyetértése, hogy meg tudnak egyezni konzervatív, liberális, szociáldemokrata, vagy zöld értékek hívei, akik változást akarnak.
A MostMi Angela Merkel budapesti látogatása alkalmából tartott demonstrációhoz kapcsolódóan nyílt levelet írt a német kancellárnak, amelyet az MTI-hez is eljuttattak. Ebben egyebek mellett úgy fogalmaztak: “az új magyar demokrácia megteremtése a magyar demokraták feladata. Az Unió erkölcsi és politikai integritásának oltalmazása az Öné és Európa többi demokratikus vezetőié.”
Sárosdi Lilla színésznő a tüntetést megnyitó beszédében reményét fejezte ki, hogy a német kancellár egyszer majd mer hosszabb időt is eltölteni Magyarországon. Vulgáris szavakat is használva úgy fogalmazott: és “nem veszi el majd a kedvét ez a sok gond, nyűg, és csalárdság, amit ezek a kamaszkorukban megrekedt, paranoiás, autoriter” emberek vágnak európaiak arcába.
A tüntetésen többen európai uniós zászlót tartottak a kezükben.
A MostMi a Facebookon szervezett tüntetését eredetileg az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem épületéhez hirdette meg, de a Terrorelhárítási Központ (TEK) hétfőn reggel lezárta az egyetem környékét, ezért tartották a tüntetést a Baross utcában.
Noha a TEK az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a biztosítási intézkedés által nem érintett területeken lehetőség van demonstrációk megtartására, több ellenzéki párt betiltásként értelmezte a lezárást. Az MSZP is betiltásról írt közleményében, megjegyezve, “a TEK óriásit tévedett: ez még nem Putyin látogatása”. Az Együtt Orbán Viktor miniszterelnöktől kér választ: ő utasította-e a TEK-et, hogy tiltsa be a Pollack Mihály térre tervezett tüntetést.
(FOTÓ)
(MTI)