A törvényhozási ciklus végéig hivatalában akar marad Angela Merkel, a német kancellár erről egy hét végi televíziós interjúban beszélt, közvetve cáfolva a Der Spiegel hírmagazin értesülését, amely szerint a kormányfő a következő választás előtt lemondhat.

Angela Merkel a ZDF közszolgálati televízióban vasárnap este sugárzott interjúban elmondta: “ezt a törvényhozási ciklust rendesen végig akarom dolgozni kancellárként, utána pedig majd meglátjuk”.

Arra a felvetésre, hogy korábbi sajtóhírek szerint 2017 elején, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár megbízatásának lejárta után átveszi a világszervezet vezetését, kijelentette, hogy “ez egészen biztosan nem történik meg”.

A Der Spiegel vasárnap megjelent számában azt írta: Merkel nem akarja megvárni, hogy választási vereség vagy párton belüli zendülés miatt veszítse el a kancellári tisztséget, és ezért a 2017 őszéig tartó ciklus vége előtt lemondhat.

Angela Merkel lenne a második világháború utáni Németország első kancellárja, aki önként távozik hivatalából. A hamburgi lap szerint a 2005 óta hivatalban lévő kormányfő – aki a konzervatív CDU/CSU pártszövetség élén a tavaly őszi választáson sorban harmadszor győzött – nem vonulna vissza a politikából, és szóba jöhet számára az ENSZ-főtitkári poszt mellett az EU-tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács 2017 elején megüresedő elnöki tisztsége is.

Utódja a kancellári székben Ursula von der Leyen jelenlegi védelmi miniszter lehet – írta a Der Spiegel.

(MTI)