Elég viharos állapotok uralkodnak ügyfélszolgálati időkben a Debreceni Vízmű ügyfélszolgálatánál. Milyen nyilvántartás alapján akarja az Önkormányzat beszedni a területterhelési díj adóját? Mi alapján szolgáltatott a Vízmű, ha nincs tisztában azzal, hogy az ingatlan csatornázott vagy nem? A kiküldött műszaki szakembereknek nincs a csatornabekötésekről semmilyen nyilvántartása?

Bár rövidre igyekeznek zárni a problémát. Nyilatkozzon az ügyfél, hogy csatornázott.

Ők ezt miért nem tudják? Adatot szolgáltatnak úgy az adócsoportnak, hogy fogalmuk sincs arról, hogy az valós, vagy nem. Miért nem előtte nyilatkoztatták az ügyfeleket, miért utólag?

Egy a sok érthetetlen helyzet közül:

Cégünk a 90-es években vásárolt ingatlan vízbekötéssel, csatornázottan. Az ezzel kapcsolatos számlákat megkaptuk, és rendeztük is. Pár éven belül vásároltunk hozzá a területen lévő másik ingatlan részt, amihez szintén volt ivóvíz bekötés, de csatorna nem.
Ezt az ingatlanrészt 2 év után elbontottuk, de a további bővítés lehetőségét fenntartva, a mérőt nem adtuk vissza. Így rendelkezünk 2 db főmérővel, amiből csak egy van az épületbe bekötve, és természetesen ennél a csatornázottság is adott. Míg a másik kb. 14 éve nem használt mérő esetében csatorna-szolgáltatást érthetően nem vettünk igénybe, az alapdíjak megfizetése mellett.

Meglepetve kaptuk készhez az Önkormányzat levelét, hogy fizessünk 50.000 Ft-ot, (mert rongáljuk a környezetet, alattomos módon nem kötünk rá a csatornára, holott ez adva lenne.) Erre a felhívásra telefoni érdeklődésünkre az Önkormányzat visszautalt a Vízműhöz, náluk kell reklamálni. Ott azt mondták, csak írjam le, hogy be vagyunk kötve, és minden rendben lesz.

Kérdésem: akkor eddig mit számláztak? És mi alapján, ha fogalmuk sincs arról, hogy az ingatlan csatornázott vagy nem?

Természetesen megírtam a nyilatkozatot, de motoszkált bennem a kisördög, pont az előző kérdések miatt. Megpróbáltam előkeresni a bizonylatokat, szerződéseket, számlákat. Poros számlák közel két napi áttanulmányozása után rájöttem, hogy a 2 db vízbekötés a vízmű nyilvántartásában fel lett cserélve, de hogy mikor? (Ezen idő alatt kétszer volt mérőcsere is, mindkét főmérőnél.)

A legszebb az volt, amikor személyesen felkerestem az észrevételemmel a vízművet, a Hatvan utcán. Senki sem volt az ügy gazdája. Egyik irodából ki, a másikba be, de mindenki hárított, ez őhozzá nem tartozik.

Az utca felelőse szerint emlékszik a levelemre, várjam meg, amíg ő válaszol, beláthatom „soron kívül” ezzel nem foglalkozhat.

Kikeltem magamból, mire próbálta megérteni, hogy már régen nem csak az a baj, hogy szerintük nem csatornázott az ingatlan. Megígérte, amint a műszak kivizsgál, előre fogja venni az ügyet.

A műszak kivizsgált! És nem tudott megállapítani semmit, mert nem talált az ingatlan kerítésétől számított 1 méteren belül olyan aknát, amin keresztül meg tudta volna állapítani az ingatlan csatornázottságát.

Feltettem a kérdéseimet ott helyben: Miért kellett 2004 áprilisában közműfejlesztési hozzájárulást fizetnünk? Mi alapján számlázták és fizettették meg eddig a csatornahasználatot, ha nem bizonyított a szolgáltatás ténye? Honnan kellene a debreceni lakosoknak tudniuk, hogy szükséges egy új aknát kiépíttetniük, a kerítéstől számított 1 méteren belül, ha még ezzel nem rendelkeznek? Nem a szolgáltatónak kellett volna erre a jogszabály megszületésekor felhívni az igénybe vevők figyelmét?
És természetesen, amíg nem bizonyított, hogy szolgáltat (amit én tudok, hogy igen) 14 illetve 20 éven keresztül hogy számlázhatja nyugodt szívvel ki a szolgáltatást?
Milyen fogyasztásokat és csatornahasználatot számlázott eddig a nem bekötött mérőre?

Fontos és nem megkerülhető információ, hogy mindez kizárólag az aknákban elhelyezett, nem kellően ellenőrizhető mérők – mint a cégemnél is – esetében igaz.
Nem volt lehetőségünk az ellenőrzésre, mi minden számlát kifizettünk, soha nem reklamáltunk, és ha nem kapunk külön adót, ki tudja, meddig fizettük volna az el nem használt vizet -és ki tudja, mikor derül ki , hogy a rendszerben prücök van, de jó nagy!

Semmi tisztelettel:
egy dühös debreceni polgár