Az EU egyes tagállamai, élükön Németországgal, úgy beszélnek a menekültek igazságos elosztását szolgáló kvótarendszerről, mint az egész probléma Szent Gráljáról. Nem működő elképzelése persze bárkinek lehet, még Merkelnek is.

Azt az utópisztikus álmot hajtják, hogy így majd kezelni lehet a problémát, mindenki kap valamennyi migránst a nyakába aztán jó is lesz. De tévednek, semmi nem lesz jó. Először is ott kezdődik, hogy az egész menekültáradat kezelése alapjaiban elhibázott. Nagyjából úgy állnak hozzá, mintha egy csőtörésénél nem a csapot zárnánk el, hanem rongyokkal és egy-két vödörrel porbálnák feltakarítani a megállíthatatlanul ömlő vizet, közben pedig sopánkodnak, hogy ez így nem megy, de azért jó lenne ha szomszédnál is lenne a nappaliban pár liter kiömlött vizecske.

menciTehát, amíg nem lesz valamiféle rend a legtöbb menekültet kibocsájtó országban, addig szokjunk hozzá az út mellett bandukoló migránsok tömegeihez.

Na, de kanyarodjunk vissza az eredeti témánkhoz, az igazságos kvótarendszerhez. A migránsok döntő többsége Németországban képzeli el a jövőjét. Nem akar sem Görögországban, sem pedig Magyarországon, sem máshol élni. Ez nyilván nem igazán tetszik a németeknek, de akkor is ez a helyzet. Tehát, ha el is küldenének, bizonyos számú migránst más országokba, azokat senki nem tudná megakadályozni abban, hogy rövid időn belül visszamenjenek, hiszen, ha már elfogadták a menekültkérelmüket, ők is szabadon mozoghatnak az schengeni övezet határain belül. Zárt táborokba pedig nem lehet bedugni őket, hiszen ez sértené a nemzetközi jogot.

A menekültek keresztülmentek számtalan országon, amíg eljutottak az ígéret földjére, a németekhez. Ha nem oda vágytak volna, akkor megálltak volna útközben. De ez eszükbe sem jutott, nem hülyék ők, csak migránsok. Egyértelmű, hogy még a féllábú szírnek sem túl vonzó opció, hogy nálunk legyen közmunkás. Ennél még Damaszkuszban is jobb volt neki. Csak azért jött ide átmenetileg, mert pont útba esünk, nem többért.

A másik rendkívül fontos kérdés, hogy miként döntenék el, ki melyik országba kerül? Erről sajnálatos módon még nem igazán hallottunk semmit. Netán kihúznák tombolán a németországi helyeket? Vagy a képzettek, maradhatnak a németeknél, a többi meg menjen, oda ahova akar? Hogyan kívánják megakadályozni, hogy ne szakítsanak szét családokat? Igazságos és a gyakorlatban is működő rendszert még körvonalaiban sem sikerült felvázolni. Valószínűleg azért, mert nincs is. Orbán akár rá is bólinthatna a kvótarendszerre, úgy sincsen különösebben semmi jelentősége, mert soha nem fog működni, már ha egyáltalán lesz belőle valaha valami.

Jurenkó Ferenc – Jobbegyenes blog