A táblabíróság néhány ponton megváltoztatta a Szegedi Törvényszék tavaly őszi elsőfokú ítéletét, de a szabadságvesztés időtartamát helybenhagyta. Az elsőrendű vádlott büntetése így 5 év 6 hónap börtön és 9 millió forint pénzbüntetés, a másodrendű vádlotté pedig 4 év börtön lett.
Az ítélet indoklásában elhangzott: az elsőfokú bíróság az ügy összes körülményét – például a nagy kárértéket és azt is, hogy az elkövetés óta jelentős idő telt el – figyelembe véve arányos büntetést szabott ki. A vádlottakat folytatólagosan, társtettesként adóbevételt különösen nagy mértéket meghaladóan csökkentő adócsalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék.
A vádlottak 2006-ban szerbiai állampolgárokat vettek rá arra, hogy – ellenszolgáltatás fejében – alapítsanak két gazdasági társaságot. A valójában a vádlottak által irányított kft.-k 2007 és 2009 között több milliárd forint értékben vásároltak árut – főként számítástechnikai berendezéseket, alkatrészeket – az első rendű vádlott által vezetett szlovákiai cégtől, és az így beszerzett termékeket Magyarországon értékesítették.
A hazai cégek a szlovákiai társaságtól Magyarországon beszerzett áruk után nettó értékű számlákat fogadtak be, de a termékeket úgy értékesítették tovább, mintha maguk is megfizették volna az áfát. Ezután pedig a vádlottak által irányított cégek visszaigényelték a rájuk át sem hárított áfa összegét. A vádlottak az adóhatóságot megtévesztve több mint kétmilliárd forintos kárt okoztak a magyar költségvetésnek.
(MTI)