Fejes Lőrinc elmondta: az elmúlt hetekben a Tiszán levonult árhullám tette lehetővé a szokatlanul korai vízszintemelést, mely így március 6-án kezdődött és a megszokott egy hónapos időtartamnál lényegesen gyorsabban, alig két és fél hét alatt befejeződött. Szerdára a 124 négyzetkilométer vízfelületű tározó vízszintje megközelítette a 720 centimétert, mely több, mint egy méterrel magasabb a téli vízállásnál – tette hozzá. Jelezte: a kora tavaszi árhullám a Közép-Tiszán megközelítően azonos volt a tó nyári vízállásával, ezért annak levonuló, már hordalékban szegény periódusában könnyebb és gyorsabb volt a tározóteret fokozatosan több tízmillió köbméternyi vízzel feltölteni.
A szakaszmérnök emlékeztetett: késő ősszel a téli időjárásból fakadó veszélyek csökkentése és a tavon kialakuló jégtakaró partrombolásának megakadályozása érdekében előbb 590, majd 620 centiméter körüli értékre apasztották a tavat.
A szokatlanul korai nyári feltöltésnek köszönhetően előbb induló idegenforgalmi szezon gazdaságilag is előnyös a térségnek, míg halgazdálkodási, valamint halélettani és ökológiai szempontból ugyancsak kedvező hatású – hangsúlyozta Fejes Lőrinc.
(MTI)