Az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke Hans Klemmt, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetét tájékoztatta kedden Sepsiszentgyörgyön a restitúciós bizottság gyakorlatáról. A püspök a megbeszélés után az MTI-nek elmondta, csak az elmúlt héten 12 – a református egyháztól elvett – ingatlan visszaszolgáltatási kérelmét utasította el a bizottság arra hivatkozva, hogy az ingatlanok nem képezték az egyház tulajdonát az államosítás előtt.
Hozzátette: a bizottság a telekkönyvre hivatkozik, amelyben – a korabeli telekkönyvezési gyakorlatnak megfelelően – nem magát az egyházat, hanem annak valamelyik alegységét jelölték meg tulajdonosként. A püspök azért is igazságtalannak tartotta az eljárást, mert – mint megjegyezte – az államosítás során a kommunista állam egyértelműen megjelölte, hogy mely egyháztól vett el egy-egy ingatlant.
“Olyan ingatlan visszaszolgáltatási kérvényét is elutasították, amelynek tulajdonosaként a telekkönyvben az van bejegyezve, hogy egy egyházközség kántori lakása” – szemléltette a püspök. Kató Béla elmondta: a bizottság sorozatban hozta az elmúlt időszakban az elutasító határozatokat, félreértelmezve a telekkönyvi bejegyzéseket, azokban az esetekben viszont, ahol félremagyarázhatatlan volt az egyház tulajdonjoga, nem hozott határozatot. “Az ilyen esetekben újabb iratokat kérnek, és halogatják a döntést” – tette hozzá a püspök.
Kató Béla az MTI-nek adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a politikai akarat hiányában állt le Romániában a kommunista hatalom által államosított javak visszaszolgáltatásának a folyamata.
A ploiesti-i táblabíróság 2014 novemberében jogerős ítéletben érvénytelenítette a kommunizmus idején államosított sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását a református egyháznak, és felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a restitúciót 2002-ben elrendelő testület három tagjára. A telekkönyben ugyanis az “Ev. Ref. Székely Mikó Kollégium” bejegyzés szerepel a sepsiszentgyörgyi iskolaépület tulajdonosát megjelölő rovatban, az épületet pedig a református egyháznak adták vissza.
(MTI)