Jómagam nem tartozom azok közé, akik markáns álláspontot képviselnek Magyarország és Kína külpolitikai viszonyáról, stratégiájáról, de én nem is foglalkozom külpolitikával, mert nem értek hozzá. Természetesen nekem is megvan a saját véleményem: ideológiai szempontból semmiféle közös pont nem lehetséges a két ország között, lévén hogy az egyik még mindig kommunista… Gazdasági értelemben azonban annál inkább lehetne kölcsönös előnyöket biztosító szerződéseket kötni.

Ha én, mint ellenzéki képviselő, egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tennék Kínával kapcsolatban, az minden bizonnyal elég problémás volna, de semmiképp sem következnének abból politikai károk Magyarország megítélése szempontjából.

Viszont ha ugyanezt megteszi a mindenkori miniszterelnök, akkor az már finoman szólva is problémás. Egészen konkrétan Orbán Viktor miniszterelnökre gondolok jelen esetben.

Miniszterelnök úr néhány hónappal ezelőtt a következőket mondta: „A kommunizmus volt a legnagyobb baj az emberiség történetében, és nem ünnepelhetjük eléggé, hogy véget ért”.

Ez a megállapítás helyes és támogatandó. Két napja Ven Csia-pao kínai miniszterelnök látogatása kapcsán viszont az alábbit nyilatkozta a magyar kormányfő, Kínát méltatva: „Nem ismerünk a történelemben példát arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi embert sikerült a szegénységből emberhez méltó élet szintjére emelni”.

Az emberhez méltó élet megítéléséhez azonban említsük meg, hogy mind a mai napig Kínában hajtják végre a legtöbb halálos ítéletet, burjánzik a politikai motiváltságú bebörtönzés, a kényszermunka, a szólás- és a vallásszabadság-, a vallási és etnikai kisebbségek jogainak sárba tiprása, a szervkereskedelem stb.

Az ún. orwelli világból lényegében csak a gondolatrendőrség nem működik az ázsiai országban.

Amit Orbán Viktor tett, az a kettősbeszéd, a logikátlanság, az értékmentesség és az önellentmondás csúcsa. Külpolitikával és diplomáciával komolyan foglalkozó emberek pontosan tudják, hogy milyen problémák vetődnek fel különböző körökben, ha egy kormányfő ennyire egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz. Egy következtetést azonban a laikus ember is leszűrhet: a kormányfő hiteltelen!

Ugyanis a két nyilatkozata közül az egyik nem igaz, hiszen egymásnak merőben ellentmondó állításokról van szó.

A kérdés már csak az: melyik mondat volt az igazi…!?

Mirkóczki Ádám – mirkoczkiadam.blog.hu