Nem akarok több bőrt lenyúzni a kerecsendi eseményekből, mint amennyit érdemes, de a lakossági fórum és „panasznap” tapasztalatait azért így utólag is szeretném megosztani. Sokkal többen voltak, mint számítottunk rá, ezért sajnos nem személyes beszélgetésekre került sor, hanem úgy nyilvánosan bárki hozzászólhatott. Meg is tették többen, de most talán nem ez a lényeg. Sok érdekességre is fény derült, amit eddig csak sejtettünk.

Kerecsenden az országgyűlési választásokon kb. 80%-ot szerzett a Fidesz. A későbbi önkormányzati választásokon pedig 90%-ot… Ez azért egy kissé gyanús volt már akkor is. Mivel számos településről (így Kerecsendről is) érkeztek olyan hírek, hogy a cigányokat szó szerint megvették – ez esetben nem a szocialisták, hanem a jelenlegi kormánypártok – mi is készek voltunk elfogadni ezt a felvetést, főleg azok után, hogy Ózdon pl. a köztévé csinált bizonyító erejű riportot ugyanilyen eseményekről, amelyeknek természetesen semmiféle következménye nem lett.

Visszatérve azonban Kerecsendre, a fórum során az egyik hozzászólásomban úgy fogalmaztam egy felvetésre, hogy „a Jobbik az egyetlen párt, amely nem osztogatott konzerveket, lisztet, cukrot vagy épp sört a cigányoknak, hogy megvásároljuk szavazatukat.

A Jobbik az egyetlen, aki tiszta eszközökkel kampányolt, mondván itt a programunk, s aki ezzel egyet ért, az ránk szavaz, aki nem az nem.”

Egy jelen lévő cigányasszony meg is jegyezte: ezért nem szavaztunk rátok, mert nem adtatok semmit. Mondtam is, hogy köszönöm a megerősítést, ezek szerint valóban megvették őket. Később a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője ismerte be, hogy igen ő rájuk parancsolt és elvitte az összes cigányt a Fideszre szavazni, mert ők ígértek a legtöbbet és tőlük kaptak bizonyos dolgokat…

Ha legközelebb a Jobbik többet ígér, többet ad, akkor ránk szavaznak! No, ennyit erről, bár mi aligha fogunk ezzel a lehetőséggel élni. Igen a Fidesz Kerecsenden (is) kilóra megvette a helyi cigányságot, brávó!

Ezt én úgy hívom, hogy minősített hazaárulás, ugyanis most egyebek mellett miattuk élhetetlen az élet a kerecsendi békés magyarság számára…

Azonban voltak még megmosolyogtató jelenetek: Vona Gábor ígéretet tett a cigányoknak, hogy ha mondanak neki egy nevet, hogy ki vagy kik az uzsorások, akkor személyesen fog a hatóságoknál intézkedni és nem nyomorgatják majd őket!

Néhány szem felcsillant, de gyorsan rávágták, hogy itt nincs uzsorás… Újabb kérdések és újabb válasz: de! Mégiscsak van egy uzsorás!

Miután elnök úr azt kérte, hogy titokban egy fecnire írjanak egy nevet, már azt mondták a cigányok, hogy több is van! Aztán egy újabb cigányasszony kért szót: miért tilos az uzsorázás!? Az tényleg bűncselekmény!? Ezek után újra nem létezett Kerecsenden uzsorás…

A helyi OCÖ elnökétől azt is megtudtuk, hogy Kerecsenden nincs is bűnözés, a cigányok sohasem loptak… a fölháborodás nyomán azért gyorsan hozzá tette, hogy na jó, volt egy-két eset, de azt ő is elítéli. Egy újabb hozzászólásból pedig kiderült, hogy mégiscsak lopnak, hiszen nincs munkájuk, tehát mi másból tudnának megélni!?

Aztán ismét kikérték maguknak: ők nem bűnözők, nem lopnak… magamban továbbfűztem a gondolatsort: és nyilván hazudni sem szoktatok…

Ha ezt egy filmen nézem, bizonyosan jókat derülök a Macskajajhoz hasonlóan, de egészen elképesztő és elszomorító, hogy ez a „film” 2011 Magyarországa. Olykor lopva egymásra pillantottunk Gáborral és ugyanazt láttam a tekintetében, mint amire a helyzettel kapcsolatban én is gondoltam: reménytelen…

Az OCÖ vezető azonban egyre inkább belelkesült, és szerette volna, ha folyamatosan tárgyalnánk velük, hogy ne legyen újabb Gyöngyöspata (mondjuk ezt mi sem szeretnénk). De mégis hogyan és kivel tárgyaljunk, ha a legtöbb esetben az sem igaz, amit kérdeznek!? Kivel tárgyaljunk, ha egy konzervért már képesek egy perc múlva homlokegyenest mást állítani!? Kivel tárgyaljunk, ha ők maguk sem érdekeltek abban, hogy változzon a helyzet!?

Szóval ember legyen a talpán, aki megbízható és konstruktív módon eredményesen egyeztetni képes a kerecsendi és a hozzájuk hasonló cigány közösségekkel! Mi mindent megteszünk, de nekem jelenleg eléggé úgy tűnik, hogy pusztán tárgyalással, eredményt elérni lehetetlen…

Mirkóczki Ádám

mirkoczkiadam.blog.hu