Simicska Lajos nem csak a mandátumért küzdene Veszprémben, ha elindul, Török Gábor viszont ki akart maradni a háborúból. A kétharmad sorsáról is döntenek, de lélektani szempontból lesz igazán fontos az eredmény – írja a Világgazdaság.

Idén már három választás is volt, a legfontosabb szavazás mégis jövőre lesz Veszprémben. Február 22-én, a parlamenti kétharmad sorsát is eldöntheti Navracsics Tibor egykori körzete, de nemcsak ezért lesz figyelemreméltó, ami a következő hónapokban történni fog.

Mit tud Simicska Lajos, amit más nem?

Azt, hogy Simicska Lajos esetleges indulásának híre miért lehet akkor is az elmúlt évtized politikai történése, ha a végén mégsem indul el, Török Gábor legújabb, szombati blogbejegyzéséből kiderül. Az elemző szerint azért, mert “2010 óta Simicska Lajos az első magyar ember, aki valóban veszélyt jelent Orbán Viktor hatalmára. Nem azért, amit mondott, nem azért, mert igazán jó esélye lenne Veszprémben nyerni. Hanem azért, amire – ha tényleg akarja – képes lehet.

Török Gábor szerint Simicska Lajos bejelentése nem hadüzenet. A háború már régóta zajlik, korlátozott csatatereken. Simicska Lajos most csak annyit tett, hogy a nyilvánosságnak megmutatta: a – döntően láthatatlan – háború nem kamu, hanem valóság. S világossá tette: nem áll távol tőle annak lehetősége sem, hogy a harcot kiterjessze a politikai mezőre is.

Török Gábor kitér arra is, Simicska Lajos személye nem azért érdekes, mert sok pénze és gazdasági befolyása van. „Neki nem csupán a politikára költhető forrásai jelentősek, hanem azok a politikai eszközei is, amelyekkel rendelkezik. Alapvetően két téren: a személyi hatalom és a valóságmagyarázat terén. Egy átlagos milliárdosnak kiváló kapcsolatai vannak a politikai elittel. Simicska Lajos azonban nem egyszerűen jól ismer politikusokat, hanem a kormányzó párton belül az elmúlt évtizedekben alkalma volt olyan lojalitási viszonyokat kialakítani, amelyekkel komoly politikai manőverekbe kezdhet. Nem csupán ilyen-olyan módon segítette a párt kampányait, de két évtizeden keresztül működtetett, irányított egy rendszert: a Fidesz gazdasági hátországát. A szava a kormányzó párton belül többek számára nem szimpla kérés, hanem sokkal-sokkal több ennél. S ha ez nem lenne elég, kezében van egy olyan csodafegyver, amelyet eddig – vitathatatlanul sikeresen – a Fidesz céljaira használt: a kormánypárti média. Tévével, rádióval, napilappal: ő az, aki a jobboldali táborhoz bármilyen üzenetet el tud juttatni. Nála van a reflektor: oda irányítja, ahová szeretné, s olyannak mutat meg bárkit, amilyennek szeretné. Mindez minőségileg új helyzet: olyan, amilyenre még nem volt példa a magyar politikában” – írja blogján Török Gábor.

 

vg.hu nyomán

Fotó: magyarnarancs.hu