Kétnapos, átütően sikeres jogvédő monitorozó útjáról tért tegnap este vissza kis szakértői csapat kíséretében Délvidékről Morvai Krisztina brüsszeli EP képviselő és Gaudi-Nagy Tamás az országgyűlés tagja és strassburgi Európa Tanács delegáltja.

A teljes Kárpát-medencét az elszakított nemzetrészeket rendszeresen látogató képviselők legutóbbi útja annak felderítése és átvilágítása céljából lett megszervezve, hogy meggyőződjenek arról, valóban kész Szerbia az Európai Unióhoz történő csatlakozásra, mint ahogy a szerb miniszterelnök ezt a minap bemutatta és mint ahogy a jelenleg soros elnök, Magyarország illetékese ezt alátámasztotta optimizmusával.

A Szerbia csatlakozásáért felelős uniós biztos is nagy várakozással nézett a két képviselő útja elé, mert hozzá is elértek a hurráoptimizmussal szembeni olyan, az ott élő magyarságunk életével kapcsolatos hírek, melyek teljes mértékben indokolttá tették a két képviselő jogvédelmi és tényfeltáró útját. Az út szervezését vállaló délvidéki Magyar Remény Mozgalom remek és profi munkát munkát végzett, így a látogatás teljes mértékben elérte célját. A képviselők mély, hiteles és valós benyomásokat szereztek a Délvidéken élő magyarságot ért sérelmekről, diszkriminációkról.

A két képviselő tényfeltáró útjának lezárásaként nagy érdeklődés mellett ma Szabadkán nagy sajtóérdeklődés mellett sajtókonferencián foglalta össze jogvédő útjuk következtetéseit,melyről szintén hamarosan beszámolunk.

Hamarosan részletes írott és mozgóképes beszámoló is készül az útról, melyet szintén közzé teszünk az N1 híradón illetve az interneten.

Reiner Péter