Morvai Krisztina a szocialista és liberális képviselők Magyarországgal szembeni szankció-követelésével kapcsolatban emlékeztetett: semmilyen szankciót nem alkalmaztak akkor, amikor 2002 és 2010 között a szocialista és liberális kormány Magyarországon minden egyes tüntetést szétveretett, emberek százait börtönözte be önkényesen, szemeket lövetett ki és súlyos sérüléseket okozott. Ha ezek után az Európai Unió súlyos jogsértési eljárást fog a jelenlegi magyar kormány és állam ellen indítani, akkor a magyar nemzet követelni fogja az Európai Unióból való kilépésünket, és lesznek, akik követnek bennünket.

 
Szerbia Uniós csatlakozása kapcsán Morvai Krisztina felhívta az EP figyelmét a délvidéki magyarverésekre és a temerini fiúk esetére, amire reagálva Stefan Füle uniós bővítési biztos ígéretet tett, hogy ki fogják vizsgálni a temerini fiúk esetét. Akinek erős az idegrendszere, megnézheti a “hivatalos magyar álláspontot” is, amit Győri Enikő államtitkár ismertetett.

 
A magyar soros elnökség kapcsán a médiatörvény miatti támadásokra reagálva Morvai Krisztina a plenáris ülésen és az emberi jogi bizottságban is helyre tette az álszent szocialistákat, leleplezve kettős mércéjüket. Felhívta a figyelmet, hogy az Unió és Magyarország közötti kapcsolatot ne tekintsék egy gyarmatosító – gyarmat kapcsolatnak. A szocialista Swoboda Hannest pedig arra figyelmeztette, hogy inkább saját elvtársait bírálja a szocialista frakcióban, akik saját honfitársaikra lövettek az ’56-os forradalom ötvenedik évfordulóján és több száz embert börtönbe vetettek önkényes módon.