Önrendelkezés bevezetésére van szükség az élelmiszerek előállításánál Magyarországon – jelentette ki Morvai Krisztina, a Jobbik Magyarországért Mozgalom európai parlamenti (EP) képviselője pénteken a Veszprém megyei Kamondnál, hozzátéve, ezért az EP-ben is harcolni fog. Minden népnek, közösségnek joga van ahhoz, hogy meghatározza, mit óhajt termeszteni, mit és hogyan kíván előállítani, illetve értékesíteni – mondta az EP-képviselő a község határában, a 8-as számú főútvonal melletti Dabrókai csárdában, az I. nemzeti gazdafórumot megelőző sajtótájékoztatón. Hozzátette: jelenleg ugyanis a mezőgazdaság “iparszerűen működő agrobiznisz”, amely a vidéket, a földet és az embert egyaránt kizsákmányolja. Az önrendelkezésre épülő mezőgazdaságban a kis- és családi gazdák lennének a meghatározóak az iparszerű termeléssel, a nagyüzemekkel szemben – mutatott rá.

Morvai Krisztina azt mondta, a magyar gazdák csak a töredékét kapják az uniós támogatásoknak a régi tagállamok termelőihez képest, de nem ők az ellenfelek, hanem a szuper- és hipermarket-láncok, “a multinacionális tőkés erők”.

A Jobbik EP-képviselője hangsúlyozta azt is, hogy a 2010-ben lejáró földvásárlási moratóriumot “ki kell tolni”, mert ha a gazdag külföldiek korlátlanul vásárolhatnak magyar földet, az nem a tőke szabad áramlása lesz, hanem “gyarmatosítás”.

A sajtótájékoztatón jelen volt Claude Girod, a kistermelők nemzetközi hálózata és a francia parasztszövetség képviselője, aki szerint “teljesen igazságtalan” az agrártámogatások európai uniós rendszere. A támogatásokat ugyanis elsősorban a nagy termelők kapják – tette hozzá. A kistermelők pedig lassan eltűnnek – mondta -, mert a közös agrárpolitikában olyan egészségvédelmi és élelmiszerbiztonsági szabályok vannak, hogy az ezekhez kapcsolódó beruházásokra a kistermelőknek nincsenek forrásaik.

Forrás: gondola.hu