Dr. Morvai Krisztina jobbikos, független európai parlamenti képviselő egy pályázatot hirdetett meg arra, hogy milyen eszközökkel, módszerekkel lehetne erősíteni a nemzeti önrendelkezés gondolatát, és szembeszállni azokkal a hatalmas erőkkel, melyek központosítást, egyre átláthatatlanabb, koncentrált hatalmat, Európai Egyesült Államokat szeretnének. Neki köszönhetően 40 szerencsés, derék magyar gazdagodott élményekkel egy 3 napos, jól szervezett brüsszeli utazáson, az Európai Unió jelenlegi fővárosában. Köztük voltam én is.

Aligha találni ma ilyen hiteles politikust, aki még képes “leereszkedni” saját választóihoz, hogy őket szeretettel és türelemmel meghallgatva valóban tiszta forrásból tájékozódjon. Krisztina nagy figyelemmel hallgatott meg mindenkit, igen jó barátságok és tervek szövődtek. Segítő munkatársaival végig a csoporttal tartott, és bemutatták ideiglenes lakhelyük látnivalóit. Az eszmecserék során pedig mindenki sok új ötlettel gazdagodott.

Az idegenvezetéssel egybekötött városnézés mellett az EU Parlamentben is egy egész napot töltöttünk. Részt vehettünk a mezőgazdasági Bizottság ülésén is, ahol külön köszöntött minket a bizottság alelnöke, és Krisztina is felszólalt az EU-ban való fehérjetermelés hiánya kapcsán. Az emberléptékűséget és élelmiszer-önrendelkezés új paradigmájának bevezetését szorgalmazta. Majd Lóránt Károly neves mérnök-közgazdász külön előadást tartott nekünk az EU-val kapcsolatosan.

 
Ezek után egy kisebb konferencia alakult egy erre külön kibérelt teremben, ahol mindenki hozzászólhatott a pályázat témájával kapcsolatban. Halász József a Szent Korona központú gondolkodásról, és az ehhez szükséges szemléletváltásról beszélt. Erről külön videó riport is készült, melyet hamarosan közzétesznek majd.

Szerinte szükség lenne egy konföderációs konferenciára. Ezt Morvai Krisztina is támogatta. Csakúgy, mint azt, hogy felvilágosító kampányt kellene tartani, hogy a belépni szándékozó országok is tudomást szerezzenek arról, hogy milyen hátrányai vannak az EU-nak.

Véleménye szerint nem szabadna kiállnunk egyetlen ország csatlakozása mellett sem, hiszen EU-szkeptikusok vagyunk. Szerbia csatlakozását sem csupán érdekellentétek miatt kötelességünk ellenezni. Úgy kéne állást foglalni, hogy a nép dönthessen, de nem csupán az EU-t egyoldalúan és pozitívan bemutató médiából tájékozódva. Kovács Béla szintén EU Parlamenti képviselőhöz csatlakozva már meg is alakítottak egy ilyen “felvilágosító” csoportot.

Az utazáson Székelyudvarhely Székely Tanácsának elnöke is velünk volt, aki az önrendelkezésről írt nagysikerű pályázatát olvasta fel, melyben kifejtette a szerinte ehhez szükséges főbb irányvonalakat. A csoport sokszínűségét mutatta, hogy a pályázat nyertesei közt voltak a gúnyhatárunkon belüliek, székelyek, és még ideiglenesen Amerikában, Németországban tanulók is. Foglalkozásokat tekintve is igen széles rétegből jött össze a csapat. Volt köztünk jogász, közgazdász, környezetvédelemmel foglalkozó, egészségügyben dolgozó, író, költő, diák, történész, lovas díjugrató, és gazda. Így igen különböző szempontokból közelítettük meg az önrendelkezés megerősítésének kérdését.

És talán most volt először székely zászló is a parlamentben, ahol ott is maradt, hiszen Krisztinának ajándékozta pár határon túli testvérünk. „Leszívja az ember energiáit ez a szörnyű építmény” – mesélte. Így a sivár, rossz hangulatú épületben irodájának dísze lett.

Esténként Krisztináék bemutatták a város legjobb kocsmáit, ahol kötetlen hangulatban tovább folytak a beszélgetések.

 
És a végén persze csoportkép is készült.

 
Forrás: Radical Puzzle blog