A minap a kereskedelmi televíziózás újabb történelmi pillanatának voltak kénytelenek részesei lenni a gyanútlan médiafogyasztók. A TV2 Éden Hotel névre keresztelt műsorában ugyanis a nézők annak lehettek szemtanúi, ahogyan egy férfi játékos szexuálisan zaklatott és megalázott egy másik, női játékost. A magát rangosnak gondoló csatorna pedig úgy határozott, hogy ezt a műsorban is leadja, így mutatva példát a magyar ifjúságnak.

tv2
A kereskedelmi televíziózásról mélyrepüléséről, és a különböző primitív valóságshowk-ról már alapban megvan a véleményem. Azt azonban nem gondoltam volna, hogy a béka segge alatti színvonalat lehet még ennyivel alulról überelni. A Tv2-nek azonban sikerült ez a bravúr! Náluk, a magasabb nézettség és a jobb profit reményében simán belefér a nők elleni erőszak. Láthatóan nincsen komoly problémájuk ezzel, ha van belőle némi hasznuk.

A nálunk akár csak kicsit is civilizáltabb országokban, egy ilyen nem éppen aprónak nevezhető malőr után minimum fejek hullanának bármely tévétársaságnál. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy az Európai Unió keleti gyepű területén ez még bármifajta következmény nélkül simán belefér.

A korábban a gólyatábori erőszakról hosszú és megható riportokat összeállító csatorna stábja, ha szükséges, akkor az egyik legsúlyosabb bűncselekmény elkövetéséhez is vidáman asszisztál, ráadásul még mindezt büszkén propagálják is. A Tv2 úgy látszik, azt hiszi, hogy ők valami állam az államban, amiben pedig Berki Krisztián és néhány hibbant műsorszerkesztő a kiskirály.

Bármennyire is hihetetlenül hangzik azonban, de ez nem így van. Még a magyar ugaron is vannak valamiféle törvények, amiket néha napján alkalmazni is lehet. A 2010-be megalkotott Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság feladata, hogy a kereskedelmi csatornák felügyeleti jogát gyakorolja. A főként erre a célra létrehozott szervezetnek tehát, amennyiben nem kívánnak cinkos módon asszisztálni ehhez a gyalázathoz, akkor nincs más teendője, mint a holnapi nap folyamán nemes egyszerűséggel megvonni a Tv2 sugárzási jogát. A csatorna ugyanis egy olyan lécet vert le, amiért nincs pardon. Nincs semmiféle lehetséges más szankció. Ez a kereskedelmi tévé kiírta magát véglegesen a magyar médiából, a jelenlegi formában pedig nem működhet tovább. Nyugodjon meg mindenki, ha netán ezt a szankciót alkalmaznák velük szemben (nyilván nem fogják) akkor sem érné túl nagy veszteség kicsiny hazánkat.

Az már csak hab a tortán, hogy a láthatóan teljesen zaklatott szexuális bántalmazást elszenvedő hölgy, féltve a játékban őrzött pozícióját simán letagadta az esetet az ellenlábasai előtt. A Tv2-nek tehát sikerült egy olyan gennyes műsort összeraknia, amelyben egy szereplő emberi méltóságának utolsó morzsáit is elveszítve, simán letagadja az ellene elkövetett erőszakot. Erre pedig már tényleg nincsenek szavak, ez valóban egy újabb történelmi mélypont. Az esetlegesen elinduló következő szériában majd élő adásban gyilkolják le egymást a játékosok? Jelen pillanatban konkrétan egy lépésre vagyunk ettől…

Jurenkó Ferenc – Jobbegyenes blog