Életbe lépett Romániában a sokat vitatott új munkatörvénykönyv. Mostantól szigorúbb büntetések járnak a munkaügyi kihágásokért. A Munkaügyi Igazgatóság arra figyelmezteti a munkáltatókat, hogy május 2-tól akár 1-től 2 évig terjedő börtönbüntetéssel nézhetnek szembe, amennyiben több mint 5 munkást alkalmaznak hivatalos iratok nélkül. A feketén dolgozókat pedig 10 ezertől 20 ezer lejig terjedő pénzbírsággal sújthatják – írja a Manna.ro.

Az új munkatörvény értelmében 1500-3000 lej büntetés jár azoknak a munkaadóknak, akik orvosi igazolás nélkül alkalmaznak valakit.
A munkahelyi próbaidő ezentúl legfennebb 3 hónap lehet. Amennyiben csökken egy cég munkaképessége, a vezetőség dönthet úgy, hogy 5-ről 4 napra csökkenti a munkanapok számát – és ezzel arányosan a béreket is.

Hosszabb lesz a felmondási idő is. 15 helyett 20 napot kell munkahelyén töltenie egy átlagalkalmazottnak a felmondás beadása után, vezető pozícióban levő alkalmazott esetén pedig ez az idő 35 napról 45 napra nő.

A munkatörvény ideiglenes (24-36 hónapos) munkahelyek létrehozását is lehetővé teszi. A munkahelyen töltött idő nem haladhatja meg a heti 48 órát, beleértve a túlórákat is. A túlórákat a munkáltató köteles 60 napon belül honorálni. Éjszakai munkáért ezentúl az alapfizetés 15 százaléka helyett 25 százalékos bérkiegészítés jár, amennyiben az alkalmazott legalább 3 órát dolgozik éjszaka.

manna.ro