Olyan körülmények között, amikor ugrásszerűen csökkent az orosz turisták száma Európában, amikor Szlovákiában és Ausztriában egyes síközpontoknál a csökkenés eléri a 70 százalékot, Moszkvában Budapest bemutatja turisztikai lehetőségeit. Miért kerül rá sor az oroszok számára olyan kedvezőtlen időben, amikor a Nyugat ténylegesen bojkottálja Oroszországot?

Balla János új magyar nagykövet így beszélt erről:

– Az elmúlt években a magyar kormány úgy döntött, hogy bevezeti a ” keleti nyitás” politikáját, méghozzá minden irányban, minden gazdasági ágazatban. Oroszország az egyik legfontosabb üzleti partnere Magyarországnak, többek között a turizmus területén is. Az orosz piac rendkívül fontos a magyar gazdaság számára. A magyar-orosz kapcsolatok konstruktív, pozitív módon fejlődnek. A jelenlegi nehéz körülmények ellenére meg akarjuk mutatni, hogy Magyarország számít az orosz turistákra. Nemrég magyar Vízumközpont nyílt meg Moszkvában, amely meggyorsítja a magyar vízum elintézését. Szeretettel várjuk az orosz turistákat és ígérjük, hogy megfelelő feltételeket teremtjük meg, meg fogják érezni baráti kezünket és támogatásunkat.

 

 

 

Annak ellenére, hogy külső nyomást gyakorolnak rá, Magyarország nem kíván lemondani az Oroszországgal folytatott együttműködésről. Orbán Viktor miniszterelnök véleményével teljes mértékben egyetért Tarlós István Budapest főpolgármestere is. Ezt hangsúlyozta bemutatva a magyar fővárost Moszkvában:

– Tegnap rövid, de tartalmas beszélgetést folytathattam moszkvai kollégámmal, Szergej Szobjanyinnal. Úgy gondolom, hogy ennek eredményeként a közelgő 2015. évben a két főváros közötti együttműködésről szóló szerződést írjuk majd alá. Több lehetséges együttműködési irányról beszélhetünk, elsősorban természetesen a gazdasági szférában. A Moszkva és Budapest közötti szerződés lehetővé teszi reális szerződések aláírását vállalkozóink között. A kultúra és az idegenforgalom természetes együttműködési területek. Nagyon számítunk arra, hogy növekszik majd az orosz vendégek száma. Az átlagos tartózkodási idő tekintetében nálunk oroszok foglalják el az első helyet a külföldi vendégek között. Ugyanúgy mint Magyarország számára előnyös az Oroszországgal folytatott együttműködés, Budapestnek is előnyös együttműködni Moszkvával.

Pontosan miről lehet itt szó? Mint megtudtuk, a magyar partnerek érdeklődtek Moszkva tapasztalatáról az utak, csomópontok építéséről, a járművek modernizációjáról. Oroszország részt kíván venni a budapesti metrókocsik felújítására hirdetett pályázaton. Ma Budapest rendelkezik az egyik legmodernebb szennyvíztisztító rendszerrel, jó tapasztalata van a megújítható energiaforrások alkalmazásában.

Tarlós István a magyar főváros polgártmestere hangsúlyozta, hogy a moszkvai kollégájával folytatott találkozó sikeres és eredményes volt. A két főváros gyakorlatilag „tiszta lappal” kezdi meg az együttműködést.

Gajane Hanova – Oroszország Hangja Rádió