A kétoldalú kapcsolatok további javítását szorgalmazta a szerb és a koszovói kormányfő vasárnap a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

Ivica Dacic szerb miniszterelnök a szerb-koszovói viszony alakulásáról rendezett panelbeszélgetésen leszögezte, hogy Szerbia továbbra is elzárkózik Koszovó államiságának elismerésétől, de a kapcsolatok normalizálására és mindkét félnek megfelelő megoldásokra törekszik. Hashim Thaci koszovói kormányfő azt emelte ki, hogy a koszovóiakat még mindig “mély árok” választja el a szerbektől, de “a béke lehetséges, ha az európai elvek és értékek vezérelik a közös munkát”.

A panelbeszélgetés moderátora, Catherine Ashton uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő kiemelkedő államférfiként jellemezte a két politikust. Elmondta, hogy az utóbbi másfél évben a Belgrád és Pristina közötti tárgyalások közvetítőjeként együttműködő szellemiséget és a kölcsönös engedményeken alapuló megoldások iránti nyitottságot tapasztalt a részükről.

Szerbia és az országból 2008-ban kiszakadt Koszovó viszonyának rendezése az uniós integráció folytatásának feltétele mindkét állam számára. Szerbia tagjelölti státussal rendelkezik, és januárban elkezdte a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val. Koszovó előtt egyelőre a társulási megállapodás lehetősége áll nyitva.

A két kormányfő Brüsszel közvetítésével 2012 ősze óta21-szer tárgyalt már, a következő megbeszélést február 12-én tartják.

A volt Jugoszlávia tagállamai közül Szlovénia 2004 óta az EU, 2007 óta az euróövezet tagja, Horvátország pedig tavaly júliusban felvételt nyert az EU-ba.

(MTI)