A négy együttműködő konföderáció – az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma – közös álláspontot juttatott el pénteken a kormányhoz az új Munka törvénykönyvének tervezetéről – közölték az érdekképviseletek. Tájékoztatásuk szerint továbbra is fenntartják korábbi álláspontjukat, és követelik az azonnali háromoldalú tárgyalások megkezdését a témáról.

Az országos szakszervezeti konföderációk részére 2011. július 22-én küldte meg “az Új Munka Törvénykönyve tervezetét” a Nemzetgazdasági Minisztérium azzal, hogy arra véleményt és észrevételeket várnak, és csak a kormányzat nyilatkozatokból tűnt ki, hogy erre a határidő 2011. augusztus 5. – írja közös közleményében a négy munkavállalói érdekképviselet.

A kormánynak küldött közös vélemény általános részben a négy szakszervezeti konföderáció egyebek mellett megfogalmazza, hogy a foglalkoztatás növekedéséhez nem a már alkalmazott munkaerő terheinek növelése, védettségének csökkentése, s egyben kiszolgáltatottságának növelése szükséges, hanem új beruházások által teremtett új munkahelyek kellenek.

A Munka törvénykönyve jelenleg véleményezés alatt álló tervezete nem kecsegtet új munkahelyekkel – arra nem is alkalmas – , hanem a munkaadói kifizetések csökkenése mellett előrevetíti a már foglalkoztatott munkavállalók helyzetének romlását, s összességében a már meglévő összmunkafeladatok kevesebb munkavállaló általi ellátását, tehát a munkahelyek számának csökkenését – írják a szakszervezetek.

MTI – szebbjovo.hu