Az államtitkárság összegzésében felidézte, hogy Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos hirdette meg március végén a magyarnyelv-oktató programot. A kezdeményezéssel a magyar kormány ingyenes magyarnyelv-tanulási lehetőséget biztosít Kárpátalja ruszin, illetve ukrán nemzetiségű lakóinak.
A felhívás, amelyet 14 ottani újságban, valamint a helyi televízióban, rádióban és internetes portálokon hirdettek meg, nem várt eredményt hozott – írták. Az előzetesen vártnál sokkal többen, 1348-an jelentkeztek a magyarnyelv-tanulási programra az április 11-ei határidőig (és még kétszázan a határidő lejárta után). A tanulók 120 csoportban, 43 helyszínen tanulják majd májustól a magyar nyelvet, 63 tanár foglalkozik velük.
A program keretében előreláthatólag heti négy alkalommal összesen 120 órában fognak magyar nyelvet oktatni kis csoportokban a beregszászi II. Rákóczi Ferenc főiskola felnőttképzési központjának szervezésében.
A legtöbben – feltehetőleg a határ közelsége miatt – az ungvári járásból jelentkeztek, de sokan érdeklődtek a técsői, a szolyvai és a nagyszőlősi járásból is. A szervezők a magyar nyelvtanfolyamok helyszíneit úgy választották ki, hogy távol legyenek azoktól a városoktól, amelyekben egyébként is lehetőség van a magyar nyelv tanulására, valamint a jelentősebb turisztikai központokat és azokat a településeket részesítették előnyben, amelyekben nagy számban élnek magyarok asszimilálódott utódai.
(MTI)