Pozitív változás indult el egyes felvidéki minisztériumoknál. A Híd által vezetett agrártárca és környezetvédelmi minisztérium már magyar nyelvű közleményekben is tájékoztat, a Rudolf Chmel vezette emberi jogi és kisebbségügyi kormányhivatal honlapja pedig magyarul is olvasható.

A korábbi szlovák kormányok idején nem igazán volt példa arra, hogy nagyobb teret kapott volna a magyar nyelvű tájékoztatás, a magyar nemzetiségű kormánytagok, szóvivők – például a Dzurinda-kormányok idején – legfeljebb szóban tájékoztattak magyarul. A Fico-kabinet alatt ennyi sem valósult meg, az új kormány hivatalba lépése azonban pozitív változást hozott, amely a Híd politikusai által vezetett minisztériumoknál mutatkozik meg.

Rudolf Chmel emberi jogokért és nemzeti kisebbségekért felelős kormányalelnök hivatalának honlapja már magyar nyelven is elérhető. „Ami a kisebbségi nyelvi tájékoztatást illeti, nem sokat teketóriáztunk: amint beléptem a hivatalba szeptember közepén, már másnap készültek magyar nyelvű anyagok, pedig még a honlapunk sem volt kész. Ambíciózusabb terveket dédelgettünk, egyelőre ebből annyi valósult meg, hogy a szlovákon kívül magyar és angol mutációja van a honlapunknak“ – válaszolta a Bumm kérdésére Sidó Árpád, a kormányalelnök tanácsadója. Hozzátette, a honlap magyar változatának megvalósulása azonnal adódott, ezt teljesen természetesnek vették.

Sidó közölte, magyar nyelvű sajtónyilatkozatok is készülnek, ezek a hivatal honlapján találhatók meg. „Természetesen, ha a kisebbségi szervezetekkel kommunikálunk, magyar nyelven küldjük ki a tájékoztatót és támogatunk minden, kisebbségi nyelvhasználati kezdeményezést, legutóbb például a Nyelvi jogok Szlovákiában című anyanyelv-használati útmutató kiadását is“ – mondta Chmel tanácsadója.

Az agrártárcának is lesz magyar honlapja

„Minisztériumunk honlapját a közeljövőben fogjuk felújítani, megváltozik majd a honlap struktúrája és ezzel egyidőben elkészül majd az oldal magyar nyelvű változata is, ami nem csak a sajtóhírek magyar nyelvű fordításait fogja tartalmazni, hanem az alapinformációktól kezdve az éppen legaktuálisabb pályázati felhívásokat is megjeleníti majd. Honlapunk frissítése kb. 2 hónapot vesz majd igénybe a mai naptól számítva“ – mondta el Barak Bálint, a minisztérium sajtófőnöke.

Elmondta, szóban, e-mailben, levél formájában is szolgálnak magyar nyelven információval, miután ez semmilyen gondot nem okoz – a sajtóosztályon dolgozó három főből rajta kívül egy sajtótitkár is magyar nemzetiségű.

Megjegyezte, az idei évtől kezdve a minisztérium információs kampányait a magyar nyomtatott és elektronikus médiában magyarul is megjelentetik majd fizetett hirdetésként.

„Ami a magyar nyelvű sajtóhíreket illeti, Simon Zsolt miniszter úrnak az egyik fő prioritása a szakmai dolgokon kívül a szlovákiai magyarság lehető legnagyobb mértékű tájékoztatása a minisztériumunk tevékenységéről magyar nyelven, hiszen Dél-Szlovákia termőföldjeinek elég nagy hányadát művelik meg magyar nemzetiségű gazdák. Ugyancsak létfontosságú a szlovákiai magyarság anyanyelven való tájékoztatása, ha közhasznú információkról van szó“ – hangsúlyozta a tárca sajtófőnöke. Barak Bálint hozzátette, a sajtóanyagok magyarra – vagy más nyelvre – fordítása kizárólag emberi erőforrás kérdése, számára a magyar nyelvű tájékoztatás alapkövetelmény.

A környezetvédelmi tárcának egyelőre nem lesz magyar weboldala

A novembertől újjáalakult környezetvédelmi tárca élére Nagy József került. „Kinevezését követően Nagy József miniszter azonnal úgy döntött, hogy a nem szlovák nyelvű médiumokkal való kapcsolattartással egy embert bíz meg, a szlovákiai magyar sajtó részére pedig minden hivatalos sajtóhír, amely a szlovák sajtónak készül, magyarul is megjelenik“ – közölte Durica Katalin szóvivő. Jelenleg a tárca kommunikációs osztályán hárman beszélnek magyarul, ketten aktívan, publikációs szinten.

Hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartják a magyar nyelvű tájékoztatást, azonban jelenleg nincsenek kapacitásaik magyar nyelvű webfelület üzemeltetésére.

Más pártok által vezetett minisztériumok egyelőre nem adnak ki magyar nyelvű sajtóközleményeket, illetve kisebbségi nyelvű honlapjuk sincs.

Somogyi Szilárd, az SaS parlamenti képviselője tavaly év végi Bummnak adott interjújában azt mondta, lobbizni fog Richard Sulík házelnöknél, az SaS-elnökénél azért, hogy a parlament honlapja is olvasható legyen a lakosság 10 százalékának anyanyelvén.

bumm.sk