A megállapodással a MNB több mint 75 százalékos tulajdonába kerül a BÉT. A Napi.hu értesülése szerint a vételár részvényenként 3550 forint, összesen 13,2 milliárd forint.
Az ügylet így 19,2 milliárd forintra értékeli a társaságot. Ez az érték belefér a portál korábbi becslésében szereplő 18-20 milliárd forintos értékhatárba.
Az MTI-nek nyilatkozó piaci forrás szerint a vételár jóval elmarad a korábban becsülttől.
A gazdasági portál emlékeztet arra, hogy a legutóbbi, 2015. október 31-i részvénykönyvi kivonat alapján a BÉT Zrt. 5,413 millió részvényéből a Wiener Börse leánycége, a CEESEG AG kezében 2,731 millió van (50,46 százalék), míg az Österreichische Kontrollbank (ÖKB AG) 993,1 ezer papírja 18,35 százalékot jelent.
A BÉT fő vagyonelemét a Keler Zrt. 46,67 százaléka jelenti, e társaság saját tőkéje idén év végén várhatóan eléri a 29 milliárd forintot – tették hozzá.
A Wiener Börse az Österreichische Kontrollbankkal karöltve 2008-ban vásárolta ki a BÉT-ben 2004-ben többségi tulajdont szerző banki konzorciumot – amely három magyar magánbefektetőtől vásárolta meg a tulajdonrészt -, így váltak a budapesti tőzsde legnagyobb tulajdonosává.
A bécsi tőzsde célja az előző években az volt, hogy regionális központtá váljon, ennek érdekében folyamatosan szerzett tulajdonrészt leányvállalata, a CEESEG AG több régiós tőzsdében is. Bár a megvásárolt részesedésekkel a térképen egy – viszonylag jól festő – régiós birodalmat sikerült létrehozniuk, benne a prágai és a ljubljanai tőzsdével, azonban igazán integrált egészként működő piacként sosem sikerült összeolvasztania érdekeltségeit – írta a Napi.hu.
Az MTI megkeresésére a Magyar Nemzeti Bank nem adott tájékoztatást az ügyről, Wiener Börsét pedig többszöri próbálkozásra sem érte el az MTI.
(MTI)