Az Ádeni-öbölnek azért van stratégiai jelentősége, mert ezen az útvonalon halad a Perzsa-(Arab-)öböl menti országokból a világpiacra szánt olajszállítmányok jelentős része. Szaúd-Arábiának és arab szövetségeseinek a harci gépei csütörtökön csapásokat mértek a jemeni elnök elűzéséért harcoló síita húszi felkelők állásaira Jemenben.
Egyiptomi vezetők számos alkalommal határozott fellépést irányoztak elő arra az esetre, ha a húszik előrenyomulása veszélyeztetné a Vörös-tenger kapujának számító tengerszorost, a Jemen déli csücskénél lévő Báb-el-Mandebet. Az egyiptomi gazdaság fő tényezőjének számító Szuezi-csatornába irányuló tengeri forgalom az említett szoroson át halad, amelyet a szaúdi vezetésű katonai koalíció hadihajói időközben blokád alá vettek.
Eközben kezdetét vette az Arab Liga külügyminisztereinek találkozója az egyiptomi Sarm-es-Sejk városában, amelyet a hét végén megrendezendő 26. éves arab csúcs követ majd. Nyitóbeszédében a tavalyi csúcson elnöklő Kuvait állam külügyminisztere a jemeni húszi lázadók elleni, Szaúd-Arábia vezette hadjárat jogszerűségét hangoztatta. Szabáh el-Hálid esz-Szabáh sejk rámutatott, hogy a több mint tíz államot magában foglaló koalíció fellépését megelőzően a “nemzetközileg elismert, törvényes jemeni elnök” és külügyminisztere közvetlen katonai beavatkozást kértek mind az Arab Ligától, mind pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsától (BT).
Szabáh emlékeztetett arra, hogy az említett testületek statútumai garantálják minden állam önvédelmi jogát, utalva arra, hogy a síita húszi lázadók rohamos térnyerése Jemenben közvetlen veszélyt jelentett a szomszédos szaúdi monarchiára nézve.
Egyes sajtóértesülések szerint ugyanakkor nem minden arab állam támogatja a hadjáratot. A hivatalos konferenciát több mint kétórás, zárt ajtók mögötti tanácskozás előzte meg, amelyen Irak és Algéria külügyminiszterei állítólag ellenezték a hadműveletet. Az ománi külügyi tárca vezetője ugyancsak fenntartásának adott hangot a jemeni belügyekbe való katonai beavatkozást illetően, és a politikai, diplomáciai megoldás mellett foglalt állást.
A miniszterek várhatóan még csütörtökön közzétesznek egy közös nyilatkozatot.
(MTI)