A BKV egyik belső ellenőre már 2006-ban levélben tájékoztatta Demszky Gábor szabad demokrata főpolgármestert, hogy a cégnél “lopnak, csalnak, sikkasztanak” – írta szerdán a HVG online. Információik szerint a belső ellenőr levelében az állt, hogy évente több milliárd forintot törvénytelenül, esetenként fiktív számlák alapján fizet ki a BKV, továbbá már évek óta lopnak, csalnak, sikkasztanak, fiktív számlákat fogadnak be, és ehhez kapcsolódóan csalnak az áfával, szja-val, tb-vel.

A Főpolgármesteri Hivatal azonban – a HVG szerint – azzal utasította el a panaszt, hogy a belső ellenőr nem írt konkrétumokat, így nem is válaszoltak a revizornak, és az általa kért személyes találkozó sem jött létre Demszky Gáborral. A Főpolgármesteri Hivatal a HVG-nek úgy válaszolt: “a hivatal munkatársai tájékozódtak a BKV-nál, és úgy találták, hogy alapvetően a levélíró és közvetlen felettese közötti személyes konfliktusról van szó”.

A belső ellenőr azonban leírta levelében, hogy munkaügyi konfliktusa van felettesével, mivel belelát a gazdasági és pénzügyekbe. Az ellenőrt nem sokkal később elbocsátották, emiatt munkaügyi pert indított a cég ellen.

A HVG információi szerint ezután a volt belső ellenőr továbbra is írt leveleket Demszky Gábornak. Ezekre 2007 decemberében Hagyó Miklós akkori főpolgármester-helyettes válaszolt: munkaügyi természetű problémáról van szó, ezért nem kívánnak vele foglalkozni. Közölte, hogy az ügy a felügyelőbizottságra tartozik, ezért a panaszt továbbította a testületnek.

A revizor ezután Szabó Máté ombudsmanhoz fordult. Ő tájékoztatást kért a hivataltól, de ugyanazt a választ kapta Hagyó Miklóstól, mint korábban a belső ellenőr.

A HVG úgy tudja, hogy az felügyelőbizottság végül azért nem vizsgálta az ügyet, mert – akkori elnökének elmondása szerint – “nincs elég apparátusa”.

HVG – inforádió.hu