Sir Bernard Hogan-Howe, a londoni rendőrség főparancsnoka csütörtöki közleményében bejelentette, hogy 600 fővel 2800 tagúra bővül ez az egység. A létszámnövelést a Scotland Yard már meglévő állományán belüli átképzéssel és átcsoportosítással hajtják végre.
Hogan-Howe szerint az intézkedés “költséges, de London biztonságának szempontjából életfontosságú”.
Sir Bernard hangsúlyozta: továbbra sem változik az az alapelv, hogy Nagy-Britanniában a rendőrök általában nem viselnek fegyvert, és e hagyománynak megfelelően a londoni rendőrség állományának nagyon nagy többsége, 92 százaléka ezután is lőfegyverek nélkül látja el feladatát.
A Scotland Yard vezetője szerint ugyanakkor a párizsi merényletek is megerősítették, hogy elengedhetetlen egy olyan fegyveres rendőri erő, amelyilyen támadás esetén bevethető a terroristák ellen. “Őszintén remélem, hogy ilyesmi soha nem történik a mi utcáinkon, de a Metnek (Metropolitan Police, a Scotland Yard, vagyis a londoni rendőrség hivatalos neve) akkor is a lehető legmagasabb szintű felkészültséget kell elérnie” – hangsúlyozta csütörtöki közleményében Hogan-Howe.
A tavalyi párizsi merényletek után a brit kormány számos más biztonságnövelő célú intézkedést is bejelentett. Jelentősen bővítik mindenekelőtt a brit titkosszolgálatok létszámát és finanszírozását, emellett megkétszerezik a repülésbiztonsági intézkedésekre fordítható költségvetési összeget.
A finanszírozás megemelése révén a brit elhárítás (MI5), a külső hírszerzés (MI6) és az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott figyelőszolgálat (GCHQ) összesen 1900 új ügynököt vehet fel, ami 15 százalékos létszámbővítésnek felel meg. A három szolgálatnál a párizsi terrortámadások előtt 12 700-an dolgoztak.
A brit kormány emellett kétszeresére emeli a légierő drónjainak számát, újgenerációs kibervédelmi rendszereket honosít meg, és a jelenlegi parlamenti időszak végéig kétmilliárd fonttal (csaknem 900 milliárd forinttal) növeli a hadsereg különlegesen kiképzett, terrorellenes feladatokra is bevethető kommandós alakulatainak fejlesztésére fordított összeget.
David Cameron brit miniszterelnök nem sokkal a párizsi merényletek után – részéletek nélkül – közölte: a brit biztonsági szolgálatok az addig eltelt egy évben hét nagy-britanniai terrortámadási tervet hiúsítottak meg.
(MTI)