Tragédiába torkollott a két hónaposra nyúlt büszkeség napja Grönlandon. A melegszervezetek napnyugtáig meghirdetett felvonulása ugyanis a fehér éjszakák miatt nem ért véget időben. A tollruhába és színes jelmezekbe öltözött meleg eszkimókra a hirtelen érkezett lehűlés mért végzetes csapást. Sokan már két hete táncoltak egy hókotró tetején, ám a fáradtságtól elaludtak és megfagytak.

„Grönlandon a melegeket nem diszkrimináljuk, mivel van, hogy hónapokig nem találkozunk velük. Kimennek halászni, vagy csapdát vetni április környékén és októberben jönnek vissza a városba. Sokszor azt sem tudjuk róluk, hogy mi a keresztnevük.” – mesélte Erik Förgursson, szociális munkás.

A melegség leggyakoribb jele, hogy néhány bundát megtartanak maguknak és a hajukat bálnaolajjal rögzítik, illetve női nevet adnak a kenujuknak. A Grönlandi Szivárvány Egyesület elnöke maga sem volt még férfival, amióta meleg, ám elmondása szerint aklub segíthet abban, hogy ez egyszer vele is megtörténhet.

A felvonulás is inkább ismerkedési célokat szolgál, mivel a nézők nem jöttek el a hidegre való tekintettel, a szereplőket viszont végre egyszer pufikabát nélkül lehet látni, ami egyébként mindig rajtuk van. A meleg közösség létszámát a felvonulásig 8 főre tették, de ez a tragikus eset miatt megfeleződött.

Grönland fontolgatja import melegek behozatalát a helyi közösség felvidítására, de egyelőre nem találtak jelentkezőket. Egy skót transzvesztitát sikerült szerződtetni 2008-ban három hónapra, de őt 2010 májusában megkéselték egy WHAM!-cd tulajdonlása körül kirobbant vita hevében.

Az álhír forrása: hircsarda.blog.hu