A szerb kormányfő egy gazdasági és befektetési konferenciára érkezett a kelet-boszniai városba, ám a megbeszélések előtt ellátogatott a Potocariban található emlékhelyre.
Aleksandar Vucic személye legfőképpen azért váltott ki ellenszenvet a bosnyákokból, mert a szerb politikus húsz évvel ezelőtt, a boszniai háború idején – még Vojislav Seselj Szerb Radikális Pártjának tagjaként – kemény hangvételű beszédekben védte a boszniai szerbek lépéseit. 1995 nyarán, néhány nappal a srebrenicai mészárlás után például azt mondta: “ha meggyilkoltok egy szerbet, mi 100 muszlimot gyilkolunk meg”. Kijelentéséért azóta bocsánatot kért, 2010-ben pedig a srebrenicai mészárlást már “szégyenletesnek” nevezte. A júliusi megemlékezés előtt írt nyílt levelében már úgy fogalmazott, hogy Srebrenicában “szörnyű bűncselekmények” történtek.
1995 júliusában Srebrenicában több mint nyolcezer muszlim férfit és fiút gyilkoltak meg a boszniai szerb katonák. Maradványaik 407 helyszínről kerültek elő, ezek közül 93 tömegsír volt, míg 314 helyen csak felszínesen temettek el egy-egy áldozatot.
(MTI)