A Debrecen játékosai már nagyon készülnek az Európa Liga csoportkörének 3. fordulójára, az ellenfél ugyanis a PSV Eindhoven lesz. A kvartettből a holland együttest tartják a legerősebbnek, így biztos nehéz kilencven perc elé néz a Loki. Szakály Péter, a DVSC-TEVA középpályása bízik benne, hogy a csapat védelme csütörtökön is jól működik majd. Dzsudzsák Balázs, a PSV magyar középpályása pedig arról beszélt, nem fogja majd vissza magát, ha a lába gólra lendül.

– Ha a PSV ellen is olyan jól működik majd a védelmünk, mint az elmúlt három meccsen, akkor egy ikszre mindenképpen jók leszünk. Most már csak az a kérdés, hogy mi a helyzet elöl, tudunk-e gólt rúgni? – tette fel a kérdést Szakály Péter. – Az MTK ellen gólképtelenek voltunk, de benne van a játékunkban, hogy be tudunk találni, mert elég kreatívak vagyunk elöl és a középpályán. Bízom benne, csütörtökön nem az lesz, hogy gólt kapunk és futnunk kell az eredmény után, hanem egy stabil védekezésből tudunk olyan támadásokat vezetni, amelyek eredményesek lehetnek.

A 4-2-3-1-es felállással kétségkívül stabilabb lett a Loki játéka. Szakály Péter elmondta, korábban is sokat gyakorolta a csapat ezt a játékrendszert.

– A játékoskeret jelenleg erre a legalkalmasabb. Nem annyira új keletű ez a felállás, elég sokat gyakoroltuk korábban is, igaz, többnyire 4-4-2-ben játszottunk. Most annyi a gond, hogy Kabát Peti eltiltott, így elöl kevesebb variációs lehetőség lesz. Tény, stabilabb így a középpálya és a védelem, viszont a támadásnál, az előrevágott labdáknál időnként kevesen vagyunk. Más rendszer, más játékstílust igényel, pontosabban kell felépítenünk a játékot, ez lesz a kulcsa a csütörtöki mérkőzésnek is. Fontos az is, hogy mennyire leszünk agresszívak. Ha olyan mentalitással futballozunk, mint Genovában, akkor sikert érhetünk el.

Dzsudzsák semmi jót nem ígért – A PSV magyar középpályása nem fogja majd vissza magát, ha a lába gólra lendül

– Mindenki imád Debrecenben, de mindenki retteg a bal lábadtól. Mondd meg, mire számítsunk?

– Sajnos semmi jót nem ígérhetek. A debreceni szurkolók tudják rólam, hogy én minden fronton mindent megteszek Debrecen és a DVSC népszerűsítéséért, de most a PSV a kenyéradóm, és nem fogom szándékosan mellé rúgni a labdát, ha helyzetbe kerülök. Az egyébként nem is lenne korrekt a Loki-szurkolókkal, mert úgy érzem, hogy nekik is vannak elvárásaik velem szemben, mégpedig joggal, hiszen én közülük kerültem ki, és most kölcsönösen büszkék vagyunk egymásra. Nem alibizhetek, az illúzióromboló lenne.

– Kösz, megnyugtattál…

– Higgye el minden debreceni, akkor lennék a legboldogabb, ha játszanánk egy igazán élvezetes, szoros meccset, és a végén persze a PSV nyerne, mert az azt jelentené, hogy a DVSC azt a formáját nyújtja, mint Genovában, arra pedig igazán büszkék lehetnek a szurkolók, mint ahogy büszke lennék a volt csapatomra én is, és nagy mellénnyel mondhatnám az eindhovenieknek, hogy “Látjátok, hol tanultam én focizni!”

– Nem irigylésre méltó a helyzeted, mert ide is, oda is bizonyítanod kell, azaz nem játszhatsz rosszul.

– Úgy bizony! Ez egy rendkívüli derbi lesz számomra, az biztos, eddigi pályafutásom alatt ilyen még nem volt. Barátaim ellen bulimeccsen még csak-csak fociztam, de így, tétmérkőzésen még soha. Már az is furcsa lesz, hogy minden szót érteni fogok a pályán. Debrecenben töltöttem el több mint tíz évet, nyugodtan mondhatom, hogy ott nőttem fel, most pedig ellenfélként térek vissza. Ez még azt is megérintené, akiből kihaltak az érzelmek. Nagyon várom a meccset, a közönség reakcióját, a hazai pályát, a sok-sok debrecenit a lelátón.

– És sok-sok nyírlugosit is. Ugye?

– Jönnek onnan is szép számmal. Onnan is rengeteg szeretetet kapok.

– Celeb vagy a javából, de nem a szónak a pejoratív értelmében. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy te vagy Magyarország első számú sztársportolója. Dicső cím!

– Köszönöm szépen, engem nagy-nagy büszkeséggel tölt el. Ez a celeb elnevezés sajnos Magyarországon nem pozitív kicsengésű, mert olyanokra is mondják, akik mögött nincs értékelhető teljesítményt. Bárminek is nevezzenek engem – a sztársportoló tetszik, még egyszer köszönöm! –, én nem hiszem, hogy fölösleges felhajtás lenne körülöttem. Nem hiányzik nekem, hogy mindig világgá kürtölik, éppen kivel randizom, de ezzel együtt tudok élni, egyébként nincs más választásom, illetve lenne, de csak azért nem fogom kerülni a társaságot, hogy kimaradjak a bulvárlapokból. Egyébként rólam igazán nagy durranást nem tudnak írni, mert nem szoktam részegen, négykézláb kimászni egy-egy szórakozóhelyről. Azt a továbbiakban is vállalom, hogy ha időm engedi, akkor minden jótékony célú meghívásnak eleget teszek. Ott segítek, ahol tudok, s ha általam a bulvársajtó is rámozdul a témára, akkor azzal csak az ügyet segítem.

– Tiszta beszéd, vissza a focihoz! Ha a Loki kapott egy ötöst az ukrán gárdától, akiket ti simán elintéztetek idegenben, akkor az valami durva különbséget sejtet.

– Nem hiszem, mert ha Kabát Petit nem állítják ki az első félidőben, akkor szent meggyőződésem, hogy szorosabb lett volna a Metaliszt elleni meccs eredménye. Másrészt a DVSC Genovában megmutatta, hogy igenis tud magas szinten futballozni, tehát mi Eindhovenben abból a találkozóból indulunk ki, nem pedig a 0–5-ből, illetve a siófoki vereségből.

– Tényleg, mennyire veszi komolyan a PSV a Lokit? Ne mondd, hogy annyira, mint egy Ajax elleni rangadót!

– Ez egy vérprofi klub, itt nincs olyan, hogy bárkit is lebecsülnének. Hogy mennyire veszi a klub menedzsmentje a Debrecen elleni összecsapást? Hát elmondom! Azt hittem, majd én fogok a szakmai stábnak előadást tartani a Lokiból, de amikor találkoztunk, kiderült, hogy szinte jobban ismerik a csapatot, mint én. Tudtak mindent, még azt is, hogy ki hány percet játszott az utóbbi meccseken, az MTK ellenin például ott ült a lelátón a PSV egyik megfigyelője. Itt semmit nem bíznak a véletlenre, minden riválist kielemeznek, s megmutatják nekünk a gyengéit, illetve az erősségeit. A Lokiról is tudunk mindent.

– Azt mi, szurkolók is tudjuk, hogy mik a Loki gyengéi, de vajon szerinted mik, vagy inkább kik az erősségei? Látsz olyan futballistát, aki PSV-szinten megállná a helyét, vagy legalábbis nem lógna ki a holland bajnokságból?

– Hogyne látnék, nem is egyet! Laczkó Zsolt egy remek bal oldali, Komlósi pedig egy kiváló középső védő. Ezt nem udvariasságból mondom, s nem is azért, mert Laczkó egyébként a barátom, hanem szakmai meggyőződésből. Számomra külön öröm, hogy Czvitkovics Péter milyen sokat fejlődött az utóbbi években, illetve nem is fejlődött, mert mindig is jó futballista volt, hanem önbizalomtól duzzadó lett a játéka. Rájuk sikeres külföldi karrier vár, ha vállalják a kalandot.

– Végül érzékeltesd, hogy mennyire erős a holland bajnokság? Mondjuk a PSV tízből hányszor verné meg a magyar válogatottat?

– Szoros meccsen nyerne a magyar válogatott.

– Ezt most ugye azért mondtad, mert jó magyar vagy és udvarias?

– Hát, igen.

DVSC.hu – Cs. Bereczki Attila – Cívishír.hu