A szülői felügyeleti programok kevésbé hatékonyak a közösségi oldalak és a blogok szűrésében, vagy a mobiltelefonos alkalmazásban, miközben Európában minden negyedik gyermek mobiltelefonon vagy a játékkonzolon keresztül használja az internetet – derült ki az Európai Bizottság felméréséből.

Az Európai Bizottság által közzétett új tanulmány eredményei rámutatnak, hogy miközben a tesztelésnek alávetett szoftverek 84%-a lehetővé teszi a szülők számára, hogy letiltsák a hozzáférést bizonyos internetes oldalakhoz, a programok kevésbé hatékonyak az úgynevezett web 2.0 tartalmak – így a közösségi weboldalak vagy a blogok – szűrésében.

Továbbá csupán néhány olyan termék van a piacon, amely alkalmas a mobiltelefonokon vagy a játékkonzolon keresztül elérhető webes tartalmak szűrésére, miközben Európában minden negyedik gyermek ezen eszközökkel használja az internetet.

Egy másik, hasonló felmérés, arra világított rá, hogy az EU-ban csupán a szülők egynegyede használja a szülői felügyeleti (ún. parental control) programokat, hogy így ellenőrizze, kövesse nyomon vagy korlátozza azt, hogy gyermeke mire használja az internetet.

A két felmérés eredményeit a Bizottság azzal a céllal hozta nyilvánosságra, hogy jobban tudatosítsa a gyermekek bizonyos internetes tartalmakkal szembeni védelmének fontosságát, és objektív információkat nyújtson a szülőknek arról, hogy melyik szülői felügyeleti szoftver a leghatékonyabb.

tudatosvasarlo.hu