Olvasónktól kaptuk a hírt, hogy Konyáron egy 95%-os támogatást nyújtó infrastrukturális pályázatot utasított el a polgármester, melyet azzal indokolt, hogy kevesen használják a vasutat a településen. Konyár így elesett az akadálymentesített peron építésétől, térfigyelő rendszer kiépítésétől, utcabútorok kihelyezésétől, melyek együttes értéke alig több, mint 300000 forintjába került volna az önkormányzatnak.

Az ÉAOP-3.1.4/A-11 kódszámú, Közösségi közlekedés megnevezésű pályázati kiíráson belül konzorcium formájában 13 település nyújtott be pályázatot vasúti és autóbuszos megállóhelyek felújítására, valamint újak létesítésére a környező településeken. A pályázat keretében közel 100 autóbuszmegálló újul meg, illetve jelentős vasúti fejlesztések valósulnak meg Pocsaj, Esztár, Kismarja, Nagykereki, Biharkeresztes, Mikepércs, Sáránd, Hencida, Létavértes, Monostorpályi, Hosszúpályi, Hajdúbagos és Derecske településeken. Korábban 14 település pályázott volna, Konyár polgármestere azonban végül visszavonta a minimális költséggel járó pályázatot.

Konyáron a pályázat szerint egy darab akadálymentesített peron építése, térfigyelő rendszer kiépítése, utcabútorok kihelyezése, valamint parkosítás szerepelt a megvalósításra váró feladatok között. Konyár község polgármestere szerint a településen kevesen használják a vasutat, ezért nem látta indokoltnak a 95%-os támogatottságot nyújtó pályázat kihasználását. Holott az önkormányzatnak mindössze csak a maradék 5%-ot kellett volna mellé tennie, ami számokban annyit tesz, hogy egy kb. 6,5 millió forintos összberuházás keretében Konyár községet alig több, mint 300000 forint terhelte volna.

Deczki Anna – szebbjovo.hu

1338594240